Afghánská policie ví, kdo stojí za smrtí amerických poradců

Kábul - Afghánská policie podle BBC pátrá po mladším policejním důstojníkovi, který v sobotu údajně zastřelil dva americké poradce na ministerstvu vnitra v Kábulu. Sobotní střelba na ministerstvu vnitra se odehrála v době, kdy v Afghánistánu pokračují šestý den násilné protesty vyvolané spálením výtisků koránu na americké vojenské základně Bagrám. Nový incident dnes zaznamenali v provincii Kunduz, kde bylo sedm amerických vojáků zraněno při protiamerické manifestaci, když protestující hodili granát na základnu NATO.

K situaci v zemi se dnes opět vyjádřil afghánský prezident Hamíd Karzáí, který v televizním projevu vyzval obyvatele ke klidu. Prezident nicméně obdobná prohlášení učinil už několikrát od začátku nepokojů v zemi, ale bez většího efektu. Karzáí „rozhodně odsoudil“ spálení koránů. Zdůraznil přitom, že „respektuje pocity lidí, že mají pravdu a je třeba to uznat“. Dodal ale, že „nyní nastal čas, kdy je třeba zachovat klid a mír“. 

V případě sobotní střelby na ministerstvu je „hlavním podezřelým“ pětadvacetiletý Abdul Sabúr, který po střelbě z ministerstva utekl. Výstřely byly podle nepotvrzených informací vyvrcholením hádky, při níž američtí poradci označili korán za „špatnou knihu“. Policisté z protiteroristické jednotky sdělili anonymně BBC, že dům jeho rodiny v provincii Parván v noci na dnešek prohledali, ale nenašli ho tam. Pozatýkali také jeho příbuzné v Kábulu. 

Po sobotních rozporných zprávách dnes afghánské zdroje potvrdily, že místní policie pátrá po mladším policejním důstojníkovi, který je patrně za jejich zabití odpovědný. K útoku se přihlásilo rovněž hnutí Taliban, které už v minulých dnech vyzvalo Afghánce, aby v odvetě za spálení koránů zabíjeli koaliční vojáky. 

Incident na ministerstvu přiměl síly NATO ke stažení všech svých příslušníků z afghánských ministerstev. V sobotu k tomuto kroku přikročily USA, dnes je následovala i Británie. 

Podle dostupných informací pracoval údajný útočník Sabúr na několika afghánských ministerstvech a na ministerstvu vnitra byl už nějaký čas. K jeho povinnostem patřila bezpečnostní opatření na ministerstvu a měl také přístup k zabezpečeným komunikačním kanálům používaným ministerstvy. „Virus infiltrací se rozšířil jako rakovina a potřebuje operativní zákrok,“ řekl nejmenovaný afghánský generál BBC. „Léčba nepomohla.“