Za podzimními krásami do Vlašimi a za pověstmi na Blaník

Také milujete podzim? Tu chvíli, kdy se listy začnou zbarvovat do žluta, oranžova i červena a postupně lístek po lístku začnou opadávat do trávy pod stromy? Takové chvíle je nejlepší trávit někde v přírodě, hlavně ne ve městě a už vůbec ne v takové metropoli, jako je třeba Praha. Kam ale vyrazit? Cesta nemusí být zrovna dlouhá a pohodlně ji zvládnete i vlakem. Čímž určitě uděláte radost vašim malým ratolestem. Krásné prožití podzimních chvílí i nějaké ty kaštánky, které děti určitě potěší, nabízí zámecký park Vlašim. A věděli jste například, že kousek od Vlašimi leží i ona slavná hora, ze které mají vyjet Blaničtí rytíři, až bude Česku nejhůř?

Pro rodiče s malými dětmi

Asi každý rodič ví, že s malými dětmi nezvládne zrovna dvacetikilometrové túry. Právě vám by se mohl líbit zámecký park ve Vlašimi. Tohle městečko vás možná překvapí. Když vystoupíte na nádraží z vlaku, přivítají vás hlavně paneláky. Jen o pár kroků dál ale najdete třeba náměstíčko ve stylu selského baroka a hlavně park plný romantických staveb.

Kdo by si myslel, že procházku parkem zvládne za půl hodinky, mýlil by se. Ve vlašimském parku se můžete bez obtíží ztratit i na několik dlouhých hodin. S podzimem se tu stromy barví do krásně živých barev, sem tam za stromem vykukuje třeba bedla. Potůčky zurčí stejně jako na jaře a obdivovat tu kromě padajícího listí můžete celou řadu zajímavých staveb inspirovaných nejen českou realitou, ale také třeba dalekou Asií. V parku nechybí hrad, koupadlo, čínský altán ani socha Samsona, který tu podle pověsti navěky zkameněl.

Všemi taji a romantickými i prostě zajímavými zákoutími parku návštěvníky provede naučná stezka. Díky ní se můžete seznámit s historií rodu Auerspergů, který stál v poslední čtvrtině 18. století u vzniku parku, jenž se dodnes chlubí přívlastkem největší v Čechách. Poznat díky ní můžete místní květenu i zvířenu a můžete si být jistí, že neminete ani jednu z význačných staveb a altánů.

Ve vlašimském parku bez problémů nachodíte kilometry. Civilizaci přitom pořád máte takřka na dosah, a tak když si vaše ratolesti začnou stěžovat, že je bolí nožičky, není problém zamířit třeba do cukrárny nebo na dětské hřiště, kterých je v parku hned několik. Anebo pokud se chcete na chvíli zbavit tatínka, který se nutně potřebuje osvěžit, můžete ho poslat třeba do zámecké restaurace. Ve Vlašimi si zkrátka přijde na své celá rodina.

Túra pro zdatnější

Pokud vaše děti už odrostly, nebo naopak ještě žádné nemáte a procházka po parku je pro vás nudná asi tak jako pobyt v domově důchodců, právě vám může okolí Vlašimi nabídnout celou řadu dalších zajímavostí. Zavzpomínat můžete třeba na školní léta, kdy jste pod dohledem přísné paní učitelky četli Staré pověsti české. Sotva deset kilometrů od Vlašimi se totiž v lesích skrývá hora Blaník se svou Veřejovou skálou, za níž se podle pověsti skrývá ohromná sluj plná bájných Blanických rytířů.

Faktem je, že na Velký Blaník dojdete například po červené turistické značce zcela bez problémů. Při cestě z Vlašimi navíc projdete také vesničkou Kondrac s jejím nevšedním románským kostelem s kulatými věžičkami. I on obklopen podzimně žloutnoucími stromy je úchvatný a nesmírně fotogenický. Na Blaník už je to pak jen kousek, cesta navíc většinou vede příjemným stínem lesa.

Po posledním strmém stoupání na Blaník, které ještě malinko znepříjemní kameny zbylé po valech dávného hradiska, se konečně mezi stromy objeví dřevěná rozhledna. Vykoukne zničehonic, skoro jako perníková chaloupka ukrytá v srdci hlubokého lesa. Ač je rozhledna zvenku nenápadná, zevnitř uchvátí svou spletitou dřevěnou konstrukcí. Navíc si z ní můžete vychutnat úchvatný pohled do širokého okolí. Za slunného počasí je prý možné z rozhledny spatřit dokonce Šumavu.

Stejně tak jako bez problémů najdete Velký Blaník s jeho rozhlednou, dojdete po turistické značce i na vrchol menší, kde návštěvníky ohromí vskutku impozantní ruina poutní kaple svaté Máří Magdaleny. S hledáním oné pověstmi opředené Veřejové skály, která patří k hlavním lákadlům Blaníku, už to ale bude trošku horší. Žádné krásně barevné turistické značky k ní nevedou. Cestu vám ukážou maximálně tak omšelé dřevěné tabulky, které v přítmí lesa snadno přehlédnete. Nevidět legendární skalisko by ovšem byla chyba, a tak se nebojte zeptat na cestu obsluhy na rozhledně. Ta vám určitě poradí a po chvilce bloudění skálu ukrytou v lese pod vrcholem Blaníku zcela určitě najdete.

Veřejová skála
Zdroj: ČT24/Alžběta Vejvodová

I když nepatříte zrovna k milovníkům pověstí a neradi sázíte na vlastenecké nadšení, zvláštní atmosféra tohoto místa vás zcela jistě zaujme. Skála se před vámi vynoří zcela nečekaně a zdálky se opravdu zdá, jako by se u její paty otevírala jeskyně, z jejíchž útrob může skutečně vyjet rytíř nebo se v nich může ukrývat pohádkový drak. Zblízka pak jistě oceníte zvláštní tvar skály, který nápadně připomíná mořský útes.

Na Blaníku si můžete dosyta vychutnat kouzlo českých pověstí i nádhernou atmosféru podzimní krajiny s jejím šustícím listím a nádherně zbarvenými stromy. Procházku můžete zpestřit také sběrem hub, kterých ve zdejších lesích roste habaděj. A když už budete přírodou zcela nasyceni, stačí sednout v nedalekých Louňovicích na autobus a zhruba za hodinku vás opět přivítá hlavní město.