Z rodného domu Jana Kubiše chtějí místní udělat muzeum

Dolní Vilémovice - Dolní Vilémovice na Třebíčsku hodlají opravit rodný dům Jana Kubiše. Chtějí tím uctít památku přímého účastníka atentátu na Reinharda Heydricha a v domě vybudovat muzeum. Založili kvůli tomu veřejnou sbírku.

Za posledních devadesát let se rodný dům Jana Kubiše v Dolních Vilémovicích neopravoval. Dům navíc čtyřicet let zeje prázdnotou. Teď ho však do majetku získala obec Dolní Vilémovice a chce tady vybudovat muzeum. Podle kronikáře obce je dům v opravdu špatném stavu, lidé jsou ale nápadem nadšení a už založili sbírku.

Jitka Boučková, starostka, Dolní Vilémovice

„Založili jsme veřejnou sbírku, ta se úspěšně plní, máme na ní něco přes devět set tisíc korun, tato sbírka je složena převážně od drobných dárců.“

Starostka by byla ráda, kdyby se muzeum podařilo otevřít už příští rok, kdy uplyne přesně 100 let od Kubišova narození. Bude to ale záviset na tom, jestli obec sežene potřebné čtyři miliony korun. V muzeu by se pak lidé měli dozvědět podrobnosti o atentátu na Heydricha a následných akcích. Právě z Dolních Vilémovic Gestapo odvleklo všechny Kubišovy příbuzné a většinu z nich popravilo.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)