V Ústí nad Orlicí schválili výstavbu druhého náměstí

Ústí nad Orlicí - Druhé náměstí by mělo stát celkem 60 milionů korun. Někteří obyvatelé Ústí nad Orlicí tvrdí, že současný a nyní už městem schválený projekt architekta Přemysla Kokeše je dobrým řešením. Jiní ho naopak kritizují. Jeden z koaličních radních dokonce na protest odstoupil z funkce. Podle kritiků stavba neřeší špatnou dopravní situaci v centru města, a proto je prý zbytečná.

Schválený projekt výstavby je podle zastupitele Ústí nad Orlicí Martina Mejdra (Sdružení nezávislých kandidátů) a některých dalších zastupitelů částečně v rozporu s územním plánem, navíc bude jeho realizace zbytečně drahá. To ale starosta města Richard Pešek (ODS) odmítá.

Odstupující radní Jan Skotálek ze Sdružení nezávislých kandidátů se nechal slyšet, že projekt neřeší dopravní obslužnost lokality i centra města. Vadí mu také to, jakým způsobem byl projekt schválen v zastupitelstvu. Hlasy mnoha odpůrců plánované výstavby prý zůstaly nevyslyšeny. Diskuze na toto téma prý byla předčasně ukončena. I proto se rozhodl z vedení města odstoupit.

Richard Pešek k tomu dodal, že o konci rozpravy se hlasovalo naprosto demokraticky. Druhé náměstí v Ústí nad Orlicí by mělo být dokončeno koncem roku 2010. Odpůrci stavby tomu ale chtějí zabránit. Nevylučují prý ani to, že se obrátí na soud.