V Liberci mají další chráněnou dílnu

Liberec - Občanské sdružení DRAK otevřelo v Liberci už druhou chráněnou dílnu, která zaměstná šest handicapovaných lidí. Díky chráněným dílnám nachází na Liberecku uplatnění asi stovka postižených. Podle Národní rady zdravotně postižených je to ale stále málo.

Šest lidí s těžkým postižením nachází v nových dílnách uplatnění. Kompletují klíčenky, pečou cukrovinky nebo vyrábějí různé balíčky. „Dostanu se mezi lidi a jsem k něčemu užitečná,” říká Daniela Podhájecká, jedna z pracovnic chráněné dílny, které pozitivně hodnotí i další z pracujících Vojtěch Kubát: „Je to povzbuzující přijít mezi lidi.”

V první dílně vyrábějí postižení součástky pro automobilový průmysl. „ To je ale stereotypní, proto je ta druhá dílna odpočinková,” uvedla vedoucí dílny Edita Nesrstová.

Chráněné dílny ale musejí čelit konkurenci. Své o tom vědí v Mezinárodním centru Universium. Tamní grafické dílně hrozil ještě na začátku roku zánik. „Bylo to nepříjemné, protože bylo málo zakázek, firmy neměly zájem o naše nabídky,” říká Jiří Sedláček z centra Universium v Liberci. Navíc chráněné dílny oproti konkurenci nejsou schopny dodat výrobky v časovém tlaku. Proto musejí organizace vynaložit hodně úsilí, aby nějakou práci získaly.

Chráněných dílen je podle Národní rady zdravotně postižených ale stále málo. Situace v zaměstnávání zdravotně postižených osob je přitom špatná. „Kolem 25 procent celého spektra nezaměstnaných jsou lidé se zdravotním postižením,” dodává předseda Národní rady zdravotně postižených Václav Krása. Přestože nezaměstnanost v Česku dlouhodobě klesá, počty zdravotně postižených bez práce se příliš nesnižují, úřady práce jich evidují 75 tisíc.