Tři chodci skončili za jediný den pod tramvajemi, další dva pod auty

Praha – Pět lidí utrpělo zranění v pražských ulicích během pondělí. Za jediný den vkročili tři chodci do cesty tramvajím, další dva byli zraněni při střetech s auty. Nejvážněji skončila srážka tramvaje s pětačtyřicetiletou ženou v Evropské ulici a nehoda auta s patnáctiletou dívkou v Bráníku.

Tři srážky tramvají s chodci, které se staly v Praze během jediného dne, sice skončily se zraněními všech tří sražených lidí, ale žádné z nich nebylo smrtelné. Nejvážnější následky měla nehoda, která se stala po sedmé hodině ráno u zastávky Červený Vrch v Evropské ulici. „Tam devětapadesátiletému řidiči tramvaje vstoupila do jízdní dráhy z nástupního ostrůvku pětačtyřicetiletá chodkyně,“ přiblížila okolnosti havárie policejní mluvčí Jana Rösslerová. Sražená žena utrpěla středně těžké zranění.

Jen lehké poranění obličeje si vyžádal střet tramvaje se čtyřicetiletým Američanem na zastávce Václavské náměstí, který se stal před polednem. S lehkým zraněním skončila na chirurgii také sedmadvacetiletá žena, která hodinu po poledni přebíhala Sokolovskou ulici a nevšimla si tramvaje. „Provoz tramvají byl na několik desítek minut zastaven ve směru do centra,“ upozornila mluvčí Rösslerová.

Kromě tramvají se s chodci v pražských ulicích střetla také dvě auta. Obě nehody se staly na přechodech pro chodce. Vážnější následky – středně těžká zranění chodkyně – měl ranní střet auta s patnáctiletou dívkou v branické Vavřenově ulici. „Policisté podezřívají řidičku ze spáchání trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti. Za tento skutek jí pak hrozí až tři léta ve vězení,“ podotkla Jana Rösslerová. Druhá obdobná nehoda se stala odpoledne u křižovatky ulic Jugoslávská a Bělehradská, kde po střetu s autem utrpěla lehké poranění třiašedesátiletá žena.

Příčiny nehod policisté zatím neznají. Chodci, již vběhli pod tramvaje, a řidiči, kteří nezastavili u přechodů, si hrozících srážek zřejmě včas nevšimli – řidička auta, které srazilo patnáctiletou dívku v Braníku, uvedla, že chodkyni přehlédla. K nehodám patrně nepřispěl alkohol, dechové zkoušky, které policisté u řidičů provedli, byly negativní.

Nehodám tramvají s chodci se snaží pražský dopravní podnik zabránit kampaní, v níž poukazuje na časté tragické následky. Důlezité podle podniku je, aby si chodci uvědomili, že musí tramvajím dávat přednost. „Naším cílem je upozornit veřejnost na to, že tramvaj má podle platných pravidel silničního provozu přednost v jízdě, a to i na přechodu pro chodce, kde ostatní vozidla musí chodci umožnit bezpečné přecházení,“ podotkl generální ředitel DPP Jaroslav Ďuriš. Zdůraznil také, že řidič tramvaje většinou nemůže srážce zabránit – brzdná dráha je oproti osobnímu autu dvojnásobná.