Prohru v referendu starosta Prahy 7 přežil, opozice ho neodvolala

Praha – Kvůli nové radnici, o které před dvěma týdny hlasovali občané v referendu, se na mimořádném jednání zastupitelstva otřáslo křeslo starosty Prahy 7 Marka Ječménka (ODS). Nepřevrátilo se však – pokus opozičních zastupitelů o jeho odvolání neuspěl. Opozice kritizovala způsob, jakým vedení městské části v posledních letech nové sídlo vybíralo. Koalice složená z ODS a ČSSD ale jakékoli pochybení odmítá.

Zastupitelé Prahy 7 se na svém mimořádném zasedání zabývali vyčíslením nákladů, které městská část v uplynulých letech vynaložila na hledání nového sídla. Podle opozičního zastupitele Jiřího Hejnice (TOP 09) již za posudky utratila přes milion korun. Starosta Ječmének popřel, že by se jednalo o tak vysokou sumu, sám ale žádnou částku neuvedl. Opozice si také stěžovala, že vedení čtvrti použilo posudky hlavně ke znevěrohodnění kritických připomínek k výběru nové radnice.

Pokus o odvolání starosty ale opozičním zastupitelům nevyšel. Předseda místní KDU-ČSL Jan Čižinský uvedl, že TOP 09 nakonec svůj požadavek nakonec ani neprosadila jako bod jednání. Sám Marek Ječmének označil opoziční program schůze za „nehlasovatelné a nepřipravené body“. „Navíc celé jednání vyvolávalo dojem, že bylo účelně svoláno s jediným záměrem, a to je zařazení bodu k odvolání starosty,“ řekl starosta Prahy 7.

O nové sídlo svého úřadu se městská část Praha 7 začala zajímat již v roce 2009, před komunálními volbami následující rok ale vše utichlo. Záhy poté, co dosavadní koalice obhájila své posty, téma se objevilo znovu, radní začali jednat se dvěma developery, kteří nabízeli prodej svých budov. Podle opozice se ale měla investice vyšplhat k miliardě korun, proto se pokusila prosadit referendum. Ačkoli to zastupitelstvo odmítlo, nakonec hlasování vyhlásil Nejvyšší správní soud. V referendu lidé stanovili nejvyšší cenu nové radnice na 500 milionů korun a také zavázali vedení městské části, aby pokud možno nechala nové sídlo postavit na pozemku, který Praze 7 patří.