Pro veřejnost byl otevřený Černínský palác na Hradčanech

Praha – Sídlo ministerstva zahraničí, Černínský palác, bylo v 17. století vystavěné jako luxusní rezidence císařského vyslance. Lidé si v něm dnes mohli prohlédnout i byt Jana Masaryka, pod jehož okny byl poválečný ministr v březnu roku 1948 nalezen mrtvý. Jeho smrt – měsíc poté, co se v Československu k moci dostali komunisté – nebyla dosud jednoznačně objasněná.

Nejdrastičtějším zásahem do díla předních architektů své doby byla změna paláce na kasárny jezdeckého pluku v polovině 19. století. Před zkázou ho zachránila až rekonstrukce spojená s přeměnou na sídlo čerstvě zrozené československé diplomacie. Stále nevyjasněná smrt jednoho z jejích zástupců, ministra Jana Masaryka, přitahuje velkou část návštěvníků.

Tomáš Pernický z Ministerstva zahraničních věcí ČR informoval, že na místě, kde bylo nalezeno Masarykovo tělo, leží kytice. „V osudný den byla pod oknem nalezena stolička. Protože parapet je docela vysoký, tak se předpokládá, že Jan Masaryk se po stoličce dostal na parapet, ze kterého vyskočil ven,“ dodal Petr Pirunčík z ministerstva zahraničí.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Palác ale návštěvníkům nabídl i řadu dalších atraktivních reprezentativních prostor – konferenční sály, salony i jídelny všeho druhu. Podle ministra zahraničí Jana Kohouta mohli přítomní vidět to nejhezčí, co palác nabízí. Prostory Černínského paláce se veřejnosti zřejmě zase otevřou asi za dva roky. Konkrétně o tom ale rozhodne až nový ministr zahraničních věcí.

  • Místo, kde byl nalezen Masaryk autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1727/172699.jpg
  • Byt Jana Masaryka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1727/172700.jpg