Náchod má novou minerálku. Městské lázně by měly začít sloužit do konce roku

Lidé zatím navrhují pro nové prameny jména (zdroj: ČT24)

Náchod má novou minerální vodu. Potvrdily to tříměsíční čerpací zkoušky vody z vrtů, které radnice nechala v zimě vyhloubit. Novou minerálku chce město využít při budování vlastních lázní.

Poměry minerálů, hodnoty pH, vodivost, teplota, chuť - nová minerálka prokazuje ideální vlastnosti téměř ve všech aspektech. „Slabší stránkou může být obsah arzenu, který je vyšší, než doporučují normy,“ doplnil Jaroslav Kožík, zástupce ředitele Referenční laboratoře přírodních léčivých zdrojů.

Ministerstvo zdravotnictví ale nakládání s vodou pro lázeňské účely povoluje. „Budeme se snažit snižovat koncentraci arzenu asi na hodnoty, které jsou běžné u pitné vody. Ale pouze u arzenu, aby ta chuť a minerální povaha zůstala zachovaná,“ uvedl vedoucí hydrogeologického průzkumu Libor Michele.

Místostarosta Náchoda Jan Čtvrtečka řekl, že se zatím rozhoduje, jestli Náchod místo využije pouze jako přírodní léčivé zdroje, nebo jako zdroj přírodní minerální vody. „To se od sebe liší. Buď se v tom koupeme, nebo to stáčíme do lahví,“ vysvětlil.

Pro náchodskou radnici je teď podstatná vydatnost pramene. Ta je dva litry vody a šest litrů oxidu uhličitého za vteřinu, tedy dostatečná pro to, aby vodu z vrtů nechala dovést k takzvaným malým lázním a objekt s evropskou dotační podporou přestavěla. Lidé zatím mohou v duchu zdejší tradice navrhovat pro nové prameny minerálky jména.

„Teoreticky by to mohla být Ida, ale protože to složení je trošičku odlišné, od minerálky Ida, tak chceme, aby se jmenovaly jinak,“ řekl Čtvrtečka.

Kvůli dotačním podmínkám musí městské lázně začít sloužit do konce příštího roku. To je také termín, kdy by lidé mohli minerální vodu na nové kolonádě ochutnat.