Nábřeží v Rožnově se změní. Místo lipové aleje vyroste zídka

Rožnov pod Radhoštěm - Umění jako zbraň v boji za lipovou alej, takový cíl si vytyčilo občanské sdružení Zdravý Rožnov. Nesouhlasí totiž se záměrem rožnovské radnice, která nechá pokácet dvě desítky vzrostlých stromů na pravém břehu řeky Bečvy kvůli plánované stavbě protipovodňové zídky. Občanské sdružení proto oslovilo místní umělce s tím, aby každý ve svém díle znázornil co nejosobnější vztah ke stromům.

Členové občanského sdružení Zdravý Rožnov chtějí zachovat podobu lipové aleje v paměti pro budoucí generace, proto vyzvali umělce, aby ji ve svých dílech zachytili. „Zabývá se takovou tou materialitou, tím, že dřevo bude nahrazeno betonem. Beton mění ráz krajiny, která se stává nepřirozenou,“ popsala šperkařka Kristýna Španihelová. Právě kusy dřeva a betonu si vybrala jako netradiční suroviny, z níž vytvoří kolekci náhrdelníků, která má odkazovat na alej.

„Chápeme ty, kteří mají strach z povodní. Není to tak, že bychom byli proti protipovodňových opatřením, ale vadí nám necitlivost tohoto zásahu,“ uvedla iniciátorka akce Kristýna Kosová. „Na Valašsku máme unikátní přírodu, o kterou nechceme přijít. A protože jsou lidé, kteří si to dostatečně neuvědomují, tak si myslím, že je důležité, aby se aktivovaly mladé síly,“ doplnila iniciátorku výtvarnice Dana Hradilová.

Podle Kosové se dala protipovodňová ochrana vymyslet lépe tak, aby stromy nemusely jít k zemi nebo alespoň ne všech šestnáct. Proti kácení vznikla petice, pod kterou se sešlo 500 podpisů, nakonec ale marně. Místo stromů vyroste kolem Bečvy kilometrová zídka vysoká 70 centimetrů. Členové místního osadního výboru, jehož je Kosová členkou, také požadují, aby i do budoucna zůstal zachován přístup k řece. Chodí k ní rybáři a lidé se v létě koupou pod splavem.

Iniciátorka akce Kristýna Kosová (zdroj: ČT24)

Bečva Rožnov ohrožuje často

Radnice svůj plán hájí tím, že lípy jsou ve špatném stavu, koruny mají obrostlé jmelím a za pár let by stejně musely jít kvůli bezpečnosti lidí k zemi. „Klíčové a prvotní je zabránit rozlivu rožnovské Bečvy. Protipovodňová opatření jsou odezvou na povodně v roce 1997,“ řekl vedoucí odboru investic Marek Moll. Tehdy s sebou rozbouřená Bečva brala i auta s garážemi. Nová protipovodňová zeď by město měla ochránit před stoletou vodou.

Symbolický protest nemá o umělce nouzi. A s rostoucí podporou a množstvím připomínek úměrně narůstá i obava na rožnovské radnici. Pokud totiž Povodí Moravy jako investor nezíská potřebná povolení do konce listopadu, může přijít o dvaadvacetimilionovou dotaci a Rožnov o účinný lék proti velké vodě. Stavět se má začít v příštím roce. Do té doby budou mít umělci čas zachytit současnou podobu nábřeží ve svých dílech.