Milionové pokuty problémy se skládkou nevyřešily. Slavičín ji chce uzavřít

Slavičín - Ani milionové pokuty od České inspekce životního prostředí nevyřešily problémy se skládkou ve Slavičíně na Zlínsku. Přibývá na ní odpadu nezakrytého hlínou, dál z ní do přírody vytéká znečištěná voda. Skládku řídí a spoluvlastní soukromník, se kterým se město už tři roky nedokáže domluvit.

„Na nových fotografiích z letošního dubna je vidět, že odpady nejsou nijak hutněny, ale jen volně nasypány. Je na nich i vidět, že skládkové vody protékají kolem dílny a dostávají se dál do volné přírody,“ popsal momentální situaci starosta Slavičína Jaroslav Končický (ODS). Skládka kazí jednu z nejhezčích vyhlídek na Slavičín. Tamní obyvatelé se ale více než o pokažený výhled obávají o čistotu vody a půdy a také o zvýšené riziko požáru.

Podle ředitele České inspekce životního prostředí Erika Geusse se stav skládky neustále zhoršuje. „Poslední dobou velmi výrazně. Navrhli jsme už pokuty ve výši téměř osmi milionů korun v osmi samotných řízeních,“ vysvětlil Geuss. Žádnou změnu se vedení města s podnikatelem zatím ale vyjednat nepodařilo. Naopak od ledna slavičínská skládka dokonce nepřijímá domácí slavičínský odpad. A město ho tak musí vyvážet do čtrnáct kilometrů vzdálených Valašských Klobouk.

Přetrvávající problém by soud nevyřešil

Případný soudní spor se spoluvlastníkem firmy pod vedením ředitele Josefa Gabryše by ale podle starosty nic nevyřešil. Může totiž trvat roky a jeho výsledek je nejistý. Skládka se taky může mezitím zaplnit. Nově město zkouší žádat Zlínský kraj, aby poprvé ve své historii rozhodlo o uzavření skládky.

Skládku ve Slavičíně prověřovala policie i inspekce už v roce 2012. Její provozovatelé byli podezřelí z toho, že obsah jímací nádrže vypouštějí přímo do místního potoka. Ti jakékoli zamoření okolí odmítli a ředitel společnosti Joga, která je společně s městem vlastníkem skládky, podal oznámení na neznámého pachatele, který měl na čtyřech místech protrhnout fólii nádrže.

Nejvyšší pokuty od České inspekce životního prostředí za prohřešky proti životnímu prostředí dostaly loni v Jihomoravském kraji dvě firmy, které se zabývají nakládáním s odpady. Firmy Ecowaste a Cititi servis podle inspektorů nedokázaly doložit, kde končí sebraný a vykoupený nebezpečný odpad - třeba obaly od chemikálií. Každá z nich teď musí zaplatit dva miliony korun.