Jihlava – Pěstitelské pálenice v současnosti představují jediný možný zdroj legálního alkoholu, lidé do nich přinášejí metráky ovoce. Nárůst zájemců zaznamenaly palírny o uplynulém víkendu. Třeba v Bohuslavicích na Jihlavsku kvůli tomu otevřeli mimořádně, zpracovávají hromady hrušek, jablek i švestek. Výroba kalvádosu a slivovice jede na plné obrátky.
Lidé zavalili palírnu v Bohuslavicích ovocem, pálí tu na plné obrátky
Právě na pálenice se částečná prohibice, vyhlášená v pátek ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09), nevztahuje. Neprodávají totiž alkohol jako takový, jde o destilát přímo z ovoce. Pálenice představují jediný legální zdroj alkoholických nápojů, který schvalují i celníci. „Sem totiž pěstitelé dodávají vlastní kvas a zákazník platí pouze za službu vypálení a spotřební daň,“ tvrdí mluvčí brněnského celního ředitelství Lada Temňáková.
Některé pěstitelské pálenice o víkendu na Vysočině kvůli nedostatečné informovanosti raději palírny zavřely a otevřely je až dnes.
Reportáž Blanky Poulové o pálení alkoholu (zdroj: ČT24)