Liberecké výstaviště se možná změní v zábavní technopark

Znovu oživit chátrající areál Libereckých výstavních trhů chce nový česko-německý projekt na vybudování technoparku, plného historických exponátů i tvůrčích dílen. Jeho ambicí je vzbudit zájem o techniku především u mladých lidí; a také je přilákat ke studiu technických oborů. Už teď sídlí v areálu výstaviště technické muzeum, přemístit by se tam měl klub historických tramvají a vzniknout dílenská akademie.

„Průmysl nás živí a my bychom se k němu měli chovat takovým způsobem, abychom ho podpořili,“ uvedl jeden z autorů projektu a ředitel Technického muzea v Liberci Jiří Němeček. Podle něj má projekt podporu místních průmyslových firem, které se potýkají s nedostatkem technicky vzdělaných zaměstnanců.

Teď ale záleží na městu, kterému pozemky na výstavišti patří. Podle náměstka primátora pro technickou správu majetku Tomáše Kysely (ANO) má projekt budoucnost. „Líheň technických profesí má v Liberci hlubokou tradici a projekt technoparku toto tvrzení stoprocentně doplňuje,“ uvedl Kysela.

Vedení města zatím schválilo jen takzvaný projektový námět, konečné slovo bude mít zastupitelstvo. Projekt má vyjít na zhruba 20 milionů, peníze na realizaci chtějí jeho autoři získat z česko-saského přeshraničního programu. Impuls k přestavbě areálu dalo muzeum v Chemnitz. Nutnou spoluúčast by podle Němečka hradilo město, na provozních nákladech by se nepodílelo.

V areálu by mohly najít místo i historické tramvaje (zdroj: ČT24)

Plánovaný projekt je hodně zaměřen na děti, v areálu by měla vzniknout dílenská akademie, ve které by se opravovala stará technika a děti si zároveň budou moci vyzkoušet něco vyrobit či opravit. Prostor mezi pavilony by pak měl sloužit k zábavě. Autoři projektu tam chtějí umístit letadlo, tank, veřejné dětské hřiště i relaxační parkovou oblast pro návštěvníky.

Do areálu by se měl také přestěhovat klub historických tramvají Bovera. „Šest historických libereckých tramvají máme zatím umístěných různě po vozovně, tak abychom nepřekáželi provozu,“ uvedl předseda Boveraclubu Tomáš Krebs. 

Podle Kysely by zrekonstruovaný areál měl částečně sloužit i svému původnímu účelu – výstavnictví. „V projektu technoparku je myšleno na multifunkční halu. To by byl kongresový sál a výstavnictví malého rozsahu, které se vejde do jedné haly. Například možná jako veletrh gastro, veletrh knihy, výstavy menšího rozsahu, cizojazyčných kultur,“ dodal Kysela.

Historie libereckého výstaviště sahá až do roku 1851, kdy se v něm konala první výstava lehkého průmyslu. Areál se rozkládá na více než 6000 metrech čtverečních a stojí na místě původního údolí Jizerského potoka, které bylo na počátku 20. století zavezeno. Největší boom pak Liberecké výstavní trhy zažívaly v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století.