Jordán se dočká spodní výpusti, stavbaři začali s odstřelem

Tábor – Hráz nejstarší vodní nádrže ve střední Evropě už povodně neohrozí. Táborský rybník Jordán se totiž konečně dočká spodní výpusti. Dnes začali stavbaři s ražbou asi 150 metrů dlouhé štoly, trvat by jim to mělo několik týdnů. Práce souvisejí s projektem odbahnění Jordánu, jehož odhadované náklady činí zhruba 460 milionů korun. Na Táborsku jde o jeden z nejnáročnějších a nejnákladnějších projektů v posledních letech, město se jen jeho přípravou zabývalo přes rok.

„Z hlediska všech technických norem a předpisů taková nádrž musí mít spodní výpusť,“ upozorňoval dnes před novináři starosta Jiří Fišer (Tábor 2020). Jordán podle dostupných údajů kdysi spodní výpusť měl, ale nikdo přesně neví, kde se nachází a v jakém je stavu. Proto se město rozhodlo, že jako součást odbahnění Jordánu vybuduje i otvor do dna nádrže. Z ní pak bude možné v případě nutnosti odpustit veškerou vodu do Tismenického potoka. „Doposud jsme v Jordánu mohli snižovat hladinu jenom do určité úrovně přes objekt sádek. Ale celou nádrž jsme vypustit nemohli,“ uvedl Fišer. 

Stavaři v těchto dnech odstřelují trhavinou kameny ze skály v okolí ulice Pod Tržním náměstím. „Za den uděláme tak tři odstřely. Dnes ráno jsme provedli úřední měření otřesu a ukázalo nám menší hodnoty, než jsme očekávali,“ uvedl vedoucí odstřelu Vladimír Pravda. Podle hlavního stavbyvedoucího Jiřího Nováka při ražení štoly veřejnosti nehrozí žádné nebezpečí. „Vliv seismicity po odstřelech je minimální,“ řekl Novák. 

Vedle vybudování spodní výpustě souvisí s odbahněním Jordánu i další operace. Muzeum například hodlá provést archeologický průzkum dna. Až hladina vody, s jejímž upouštěním se začalo loni v prosinci, klesne na absolutní minimum, prozkoumají dno pyrotechnici. Podle nich by se v Jordánu mohly nacházet nevybuchlé letecké pumy ze druhé světové války.   

Celý projekt odbahnění nádrže o rozloze 51 hektarů by měl skončit v roce 2014. Město získalo na práce dotace ve výši 85 procent, samo se bude podílet zhruba 60 miliony korun, uvedl Fišer. Výběr stavebních firem v tendru ale provázely komplikace, první výběrové řízení totiž zrušil antimonopolní úřad. I napodruhé zvítězily firmy Daich, Metrostav a Zvánovec s nabídkou 372 milionů, v obou tendrech ovšem nabízel spolek Strabag, Swietelsky a Hron cenu 259 milionů. Tuto nabídku ale radnice v obou případech označila za podezřele nízkou.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)