Je to netransparentní, tvrdí učitelé. Vše je podle norem, oponuje kraj

Jihlava - Kraj Vysočina vybírá 55 nových ředitelů pro střední školy v regionu, podle novely školského zákona to má stihnout do května. Pedagogové z jihlavského gymnázia ale považují konkurzy za neprůhledné a poslali kvůli tomu hejtmanovi nesouhlasný dopis.

Učitel němčiny na jihlavském gymnáziu Klaus Mike Hübner se na hejtmana obrací především proto, že nemá šanci se ani od zástupce školy ve výběrové komisi dozvědět, kdo a s jakou koncepcí se do konkurzu přihlásil. „Přišel z prvního kola s tím, že nám nesmí sdělit nic, ani jména. Určitě by to mělo být mnohem transparentnější, a to zejména pro veřejnost,“ vysvětlil svůj postoj Hübner. A za pravdu mu dávají i další učitelé s odůvodněním, že pokud si zvolili svého zástupce do výběrové komise, měli by mít právo na informace. „On přinese do konkurzní komise pouze svůj hlas a nemá šanci to řešit s širším plénem ve škole, které by o to mohlo mít zájem,“ říká zástupce ředitele a jeden z uchazečů o řídící křeslo Pavel Suk.

Kraj Vysočina jakékoli výtky odmítá a tvrdí, že jde o neporozumění. Naprostou průhlednost výběru ředitelů podle něj zajišťuje i složení výběrových komisí. Jsou v nich kromě úředníků a zástupců škol i představitelé měst, hospodářské komory nebo školní inspekce. „Já to hodnotím jako neznalost zákonů a vyhlášek ze strany pana Hübnera, protože postupujeme přesně tak, jak nám ukládá zákon, jak nám to ukládají vyhlášky ministerstva školství,“ hájí postup kraje radní Marie Kružíková (ČSSD). Případné zveřejnění jmen účastníků konkurzu je plně v kompetenci Kraje Vysočina. Pokud tak neučiní, je to i podle ministerstva školství v souladu se zákonem.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)