Jaderná elektrárna Temelín prochází nejdůkladnější mezinárodní kontrolou v historii

Dva týdny bude 31 odborníků z dvanácti zemí prověřovat jadernou elektrárnu Temelín. Vůbec poprvé se jihočeská elektrárna podrobí kontrole podle nových pravidel Světového sdružení provozovatelů jaderných elektráren (WANO). V pořadí třiatřicátá mezinárodní prověrka je největší v temelínské historii, potrvá do 11. prosince. Informoval o tom Marek Sviták, tiskový mluvčí Jaderné elektrárny Temelín, kterou vlastní ČEZ.

Podle ředitele Jaderné elektrárny Temelín Bohdana Zronka se kontroloři kromě klasických oblastí jako provoz a údržba zaměří třeba i na způsob organizace práce. „Dívají se na kulturu bezpečnosti, dívají se na úroveň vzájemné spolupráce. Na přípravu personálu,“ uvedl Zronek.

Jestliže dosud se Světové sdružení provozovatelů jaderných elektráren zaměřovalo při svých kontrolách hlavně na jednotlivé oblasti, nový formát prověrek hodnotí elektrárnu jako celek.

Experti z Německa, Švýcarska, Ruska, Finska a Slovenska

Ze Švýcarska do Temelína přijede manažer havarijní připravenosti elektrárny Beznau, z německého Oskarshamnu odborník na údržbu zařízení, z finské Loviisi expertka na chemii, z Ruska se zúčastní například ředitel rostovské jaderné elektrárny.

Vedoucím mise je ředitel dohledu nad jadernou bezpečností Slovenských elektráren Ľubomír Krenický (SEAS - společnost Slovenské elektrárne je největším výrobcem elektrické energie na Slovensku), který v minulosti působil i jako programový ředitel Londýnského centra WANO.

Ředitel temelínské elektrárny Bohdan Zronek
Zdroj: Václav Pancer/ČTK

„Takto silná expertní skupina k nám přijede vůbec poprvé. Jejich zkušenosti chceme maximálně využít k potvrzení nastavených priorit,“ uvedl ředitel temelínské elektrárny.

Zronek ve Studiu 6 dodal, že expertnímu týmu dal k dispozici dva lidi přímo z Temelína. Na dobu prověrky ale přestanou být součástí personálu elektrárny - budou jen součástí týmu kontrolorů. 

V čem se inspirovat ze světa a čím může být Temelín inspirací pro jiné elektrárny

Kontrola má podle Zronka porovnat fungování Temelína s tím, jaká je aktuálně nejlepší praxe jinde ve světě. Výstupem tedy bude jednak doporučení, v čem by se v Temelíně mohli zlepšit, a na druhou stranu i možnost předat zkušenost z Temelína dál do světa.

Jaderná elektrárna Temelín
Zdroj: Vohradník Roman/ČTK

Mezinárodní experti si v Temelíně určili 12 kontrolních tras, na které se velmi podrobně zaměří. Zcela jistě nevynechají strojovny, jaderný ostrov ani další části technologie. Po dvou letech si pak mezinárodní experti přijedou ověřit, jak elektrárna s doporučeními pracovala.

„Jsem klidný, protože zásadní nesrovnalosti bychom museli najít sami a našel by nám je i státní dozor. Tato prověrka je – dá se říct – o jemném ladění a posouvání úrovně toho, co děláme, dál. Řekl bych evolučním způsobem. Nečekám tedy žádnou revoluci,“ uvedl Bohdan Zronek ve Studiu 6. 

Čeští experti jezdí na oplátku na kontroly do jiných zemí

Ředitel temelínské elektrárny konstatoval, že podobné mezinárodní kontroly jsou zcela běžné. Čeští specialisté jezdí na prověrky pravidleně také, ať už pod hlavičkou Světové organizace provozovatelů, a nebo pod hlavičkou Mezinárodní agentury pro atomovou energii. Například Bohdan Zronek se z poslední takové cesty vrátil minulý týden.

„Temelín určitě ustojí srovnání ať už s elektrárnami na západ, nebo na východ od nás. Absolvoval jsem prověrky ve Spojených státech, ve Francii a v mnoha dalších. Ta poslední se týkala ukrajinské elektrárny. Rozhodně se Temelín nemá za co stydět,“ konstatoval ve Studiu 6 ředitel elektrárny Bohdan Zronek.

Studio 6: Rozhovor s ředitelem JE Temelín Bohdanem Zronkem (zdroj: ČT24)

Temelín dodává elektřinu už patnáct let

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila první elektřinu v prosinci 2000. V současnosti je největším zdrojem elektrické energie v České republice a svojí produkcí kryje pětinu české spotřeby. V roce 2014 vyrobila 14,95 miliardy kilowatthodin elektřiny. Letos od začátku roku vyrobily oba bloky 12,2 miliardy kilowatthodin elektřiny.

WANO je mezinárodní organizace provozovatelů jaderných elektráren, která vznikla jako reakce „jaderné komunity“ a průmyslu na havárii jaderné elektrárny v Černobylu.