Hudební divadlo v Karlíně v novém hávu

Praha - Po více než čtyřech letech se vrací do pražského Hudebního divadla v Karlíně herci i diváci. Povodeň z léta 2002 divadlo téměř zničila. Paradoxně ale pomohla nastartovat rekonstrukci, kterou divadlo potřebovalo. Vedení karlínského divadla počítá s tím, že v nově zrekonstruované budově odehraje každý měsíc dvacet až dvaadvacet představení.

V srpnu 2002 stála v ulicích kolem divadla voda. Uvnitř budovy bylo v tu chvíli zaplavené celé hlediště, na skládce později skončila i většina z unikátní sbírky kostýmů. Po opadnutí vody se zjistilo, že její drtivý tlak roztrhal podlahy a narušil statiku divadla. Rekonstrukce celého divadla i s novými přístavbami stála 660 milionů korun. „Když pominu protipovodňové ochrany, které se ještě dodělávají na některých částech Vltavy, tak je to poslední velká investiční akce města do řešení následků těch katastrofálních povodní z roku 2002,” dodává pražský radní pro oblast kultury Bohumil Černý.

Výrazně se proměnilo jeviště, jehož hloubka se protáhla o deset metrů. Vznikla tu největší točna v republice. K dispozici jsou propady i nové provaziště pro rychlou výměnu dekorace. Změn se dočkalo také hlediště: „Viditelnost a křivka viditelnosti je zde maximální,” dodává technický ředitel divadla Jiří Blažek.

Proměnilo se i zázemí pro herce, k dispozici bude brzy také komorní sál v podzemí. Na památkáře tu navíc čekalo jedno velké překvapení, objevené zcela náhodou. Elektrikář, vrtající do nabíleného stropu ředitelny zjistil,že je ze dřeva. Unikátní strop je dokonce z roku 1881.

I když se historickou budovu divadla nepodařilo odizolovat, škody z povodně 2002 by se neměly opakovat. Rekonstrukce divadla proběhla s vědomím toho, že stojí přímo v zátopové oblasti. „Ta voda tady přišla, takže samozřejmě se jí neubráníme. Ale většina technologií je v druhém nadzemním podlaží, čili ty škody by byly oproti povodním z roku 2002 jaksi minimální,” dodává ředitel Hudebního divadla Egon Kulhánek.