Hasiči nacvičovali likvidaci nebezpečných chemikálií

Pardubicko - Jak postupovat při likvidaci nebezpečných chemikálií nacvičují v Seči na Chrudimsku desítky hasičů. Za použití moderní techniky hledají výbušniny, toxické látky i žíraviny. Jediné cvičení svého druhu je přípravou na mimořádné havárie v nepovolených skladištích nebo chemických provozech.

Hasiči v ochranných oblecích vstupují do silně zakouřené místnosti. Uvnitř hledají zraněné lidi a hlavně uskladněné nebezpečné chemikálie. „Setkali jsme se s tímto už například ve Chvaleticích na Pardubicku a v Lipčanech na Královéhradecku. Cvičí tady hasiči z celých východních Čech. Jsou to specialisté – chemici,” dodává Vendula Horáková z Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje.

K průzkumu objektu a zajištění rizikových látek hasičům pomáhá moderní technika. Do zakouřeného skladu s sebou chystají termokameru. Nacvičenou taktiku můžou hasiči využít při zásahu v laboratořích, chemických provozech, nepovolených skladištích nebo při nehodě automobilů s rizikovým odpadem. Kromě hasičů z Pardubického a Královéhradeckého kraje jsou na Seči i jednotky z chemických podniků a specialisté Dekonty.

Roman Tuček, ze společnosti Dekonta, a.s. poznamenává: „U požáru víme, kde je nebezpečí, je jím ten požár samotný. Zde jsou chemické látky, takže nevíme, co nás tam čeká. Může tam čekat od radioaktivity až po chemické látky úplně všechno.”

Zásahy na Seči si vyzkouší na osmdesát hasičů – chemiků. Akci zaměřenou na nebezpečné chemikálie označují za dosud nejnáročnější cvičení.