Do zemědělských družstev na východě Čech vyrazili celníci a cizinecká policie

Královéhradecko - Při nečekaných kontrolách zemědělských družstev se policisté a celníci zaměřili na zahraniční brigádníky. Prověřovali platná pracovní povolení, zdravotní pojistky a další potřebné doklady. Kontrolou neunikl ani ovocný sad družstva v Libčanech.

Zvýšený výskyt cizinců v zemědělských družstvech potvrdila mluvčí cizinecké policie v Hradci Králové Radka Mašková. Ředitel zemědělského družstva v Libčanech Miroslav Vodička prozradil, že zaměstnává 70 procent cizinců. Brigádníci většinou neměli u sebe žádné doklady a tak museli sběrači jablek, hlavně z Ukrajiny, Moldavska, Vietnamu a Rumunska, sady opustit a odejít do ubytovny, kde si policisté s celníky doklady zkontrolovali.

Radka Mašková informovala o tom, že 7 cizinců nepředložilo zdravotní pojištění a byla jim proto udělena pokuta. Devět lidí ze čtyřiceti mělo špatné pracovní povolení, dvěma chybělo úplně. V takovém případě nesmí cizinec na nšem území pracovat, jak sdělila mluvčí Celního ředitelství Hradec Králové Jitka Fajstavrová. Kontroly pokračovaly v dalších třech firmách. Celkové výsledky akce policie s celníky zveřejní ve čtvrtek.