Dny chleba v Pardubicích

Pardubice - V Pardubicích si vyměňovali zkušenosti pekaři z celé republiky. Na Dny chleba, které už tradičně pořádá Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů, se sjelo přes padesát vystavovatelů. Bochníky chleba upečené na průmyslových linkách i v malých pekárnách si každý mohl nejen prohlédnout, ale hlavně ochutnat.

Pardubickým výstavním centrem se linula vůně čerstvého pečiva. Mezi ním vybírala hodnotící komise nejlepší chléb. Pro vystavené bochníky platila přísná kriteria. „Hodnotí se celkový objem, vzhled, kůrka, střída, samozřejmě vůně a v neposlední řadě chuť, protože ta je výrazná a u každého chleba je jiná,“ říká Josef Kindelmann, předseda komise. Návštěvníci ale hodnotili pečivo podle svých kritérií. Někteří vybírali podle chuti, jiní podle toho, jak byl chleba měkký. „Abych to ukousala, protože mám špatný zuby,“ tvrdí návštěvnice.

Chléb roku 2007 odborná komise vybírala z bochníků upečených ve velkém na průmyslových linkách i v kategorii řemeslné výroby. Stanislav Musil, předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR, uvedl: „Vývoj směřoval k tomu, aby vznikly jenom velké průmyslové pekárny. Po devadesátém roce vznikla celá řada řemeslných pekáren.“ Právě malé soukromé pekárny se snaží prosadit v tvrdé konkurenci na trhu.

Pořadatelé pardubických Dnů chleba také chtěli oslovit mladé lidi, kteří by se pekařskému řemeslu mohli věnovat profesionálně. Velký zájem o toto řemeslo ale mezi žáky končícími na devítiletých školách není. „Myslím si, že je odrazuje to pekařské řemeslo jako takové, směnný provoz,“ říká Dana Kovaříková ze Střední průmyslové školy potravinářské v Pardubicích.

Přitom české výrobky sbírají body i na zahraničních soutěžích. Už teď se ti nejlepší pekaři připravují na mistrovství světa, které se uskuteční za rok v Paříži.