Digitální vysílání ohrožuje budoucnost Ještědu

Liberec - Už popáté probíhají slavnosti, které mají upozornit na horský hotel a vysílač na Ještědu. Památka, která se pyšní titulem Stavba století, má totiž nejasný osud. S nástupem digitálního vysílání už nebude vysílač na Ještědu tolik potřebný.

Vysílač a hotel na Ještědu mohl vypadat jinak, kdyby odborná komise nedala přednost návrhu architekta Karla Hubáčka. Jeho smělý nápad ale ohromil porotu natolik, že o jiném projektu už ani neuvažovala. Symbol Liberce se proto snaží radnice propagovat, jak to jen lze. Podle organizátorky oslav Jitky Mrázkové se narozeniny této „geniální stavby” oslavují každý rok, protože si to ve své ojedinělosti zaslouží, a zaslouží si to i její architekti.

Slavnosti na Ještědu jsou vždy plné kuriózních soutěží a atrakcí. Nejoblíbenější jsou závody do kopce, zdolávání Ještědu naboso nebo s padesátilitrovým sudem piva na zádech. „Šel jsem to 39 minut. Je to poměrně pomalé, protože je velké vedro, ” říká vítěz v nošení sudu Milan Marhan.

Oslavy ale nemají jen přilákat turisty, mají také upozornit na nejasný osud vysílače. S nastupující digitalizací jeho význam poklesne. Televizní signál se má totiž na Liberecko šířit především z Bukové a Černé hory. Vysílač byl přitom stěžejní funkcí Ještědu.

Podle slov primátora Liberce Jiřího Kittnera /ODS/ nemůže hotel a restaurace samozřejmě vydělat na provoz takto nákladného objektu. „To znamená, že nějaké další využití být musí, ale mne samotného nic nenapadá.“

České radiokomunikace jako vlastník Ještědu zatím nezveřejnily, jaké plány se stavbou mají. Ještěd přitom potřebuje nutné opravy, na ty ale nejsou peníze. Jak říká propagátor Ještědu Jiří Jiroutek, nejistota se bude stupňovat a opotřebení se stále zvětšuje.

Kraj spolu s památkáři se teď snaží dostat Ještěd na seznam památek UNESCO. Příprava podkladů ale bude trvat několik let. České radiokomunikace se navíc k zápisu staví spíše obezřetně. Ani jedna z několika plánovaných schůzek mezi krajem a radiokomunikacemi navíc nikdy nedopadla.