Děti z Elektrotábora se spojí s vesmírnou stanicí. Pro kosmonauta mají 20 otázek

Spojit se s kosmonauty na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Sen mnoha dětí, který se jim pokouší splnit Elektrotábor na Znojemsku. Jedná se o specializovaný pobyt pro děti se zájmem o elektrotechniku a radiové vysílání. Ve středu večer se pokusí navázat spojení s japonským kosmonautem, který je na stanici ISS.

Možnost promluvit si s kosmonautem ve vesmíru je výjimečná. O povolení ke spojení se totiž musí žádat společnost NASA několik let dopředu. Elektrotábor o ně zažádal už před čtyřmi lety, chvíle, kdy si jeho účastníci promluví s posádkou mezinárodní vesmírné stanice, nastala až nyní.

Se stanicí se děti spojí ve středu v devět hodin večer. „Mezinárodní vesmírná stanice nelétá pořád. Sice patnáctkrát obletí Zemi, ale jen některé průlety jsou viditelné. My jsme si vybrali průlet, kdy v nejvyšším bodě bude nad námi,“ vysvětlil výběr termínu vedoucí tábora Zbyněk Kocián.

Vedoucí tábora: Pro kosmonauta máme připravených 20 otázek (zdroj: ČT24)

Během spojení si táborníci budou deset minut povídat s japonským kosmonautem. Pro něj mají připravených dvacet otázek v angličtině. Jedním z tazatelů bude i táborník Vít Špaček. „To, že budeme volat na ISS, jsme se dozvěděl asi týden před táborem a od té doby se těším. Kosmonauta se budu ptát, jak dlouho trvá nouzové opuštění ISS,“ sdělil.

Kocián dodal, že další otázkou je třeba, jaký zápach nebo vůni má vzduch, který je ve vesmírné stanici. Vzduch totiž v rámci ní cykluje a není možné od něj oddělit všechny pachy.

  • Mezinárodní vesmírná stanice (International Space Station – ISS) je v současné době jediná trvale obydlená vesmírná stanice. 
  • První díl stanice, modul Zarja, byl vynesen na oběžnou dráhu 20. listopadu 1998. Od 2. listopadu 2000, kdy na stanici vstoupila první stálá posádka, je trvale obydlena. 
  • V současné době je posádka, která se každých 6 měsíců obměňuje, tvořena šesti členy. 
  • Stanice je umístěna na nízké oběžné dráze Země ve výšce kolem 400 kilometrů.
  • Při průměrné rychlosti okolo 7700 m/s (27 720 km/h) pravidelně obíhá Zemi s periodou cca 92 minut.
  • Zdroj: Wikipedia

Spojení by mohla překazit silná bouřka

Ke spojení s vesmírnou stanicí potřebují děti vysílačku, anténu a výkonový zesilovač. „Anténa se musí pohybovat jak vertikálně, tak horizontálně, aby při průletu mezinárodní vesmírné stanice sledovala i její dráhu na obloze,“ dodal Kocián.

Během komunikace s kosmonautem měly děti původně stanici i pozorovat. Kvůli nepříznivému počasí ale nakonec není jisté, zda ji zahlédnou. Pravděpodobnost, že se jim ale podaří spojení vysílačkou, je velmi vysoké. Mohla by jej pouze zmařit velmi silná bouřka.