Tvář České televize po digitalizaci

Praha - V prostorách Senátu ČR probíhá seminář na téma: Televize veřejné služby v éře digitalizace. Účastní se jí i generální ředitel České televize Jiří Janeček. Televize podle něj nepotřebuje lepší definice veřejné služby a komise, ale potřebuje autory a nové televizní pořady.

Po dokončení digitalizace se podle generálního ředitele Česká televize zaměří na ještě větší profilování jednotlivých kanálů. Zpravodajská čtyřiadvacítka by měla hlavně díky technice ještě zlepšit informační servis. Jednička zůstane plnoformátová, zatímco z dvojky úplně zmizí sportovní přenosy a stane se uměleckým kanálem pro náročnější diváky. „Bude tam více dokumentárních pořadů, těžších dramatických děl. ČT sport bude obsahovat více sportů, které jsou menšinové. Uvidíte například kuželky nebo ping-pong,“ naznačuje generální ředitel ČT Jiří Janeček.  

O rozšíření počtu dosavadních čtyř kanálů ale zatím Česká televize neuvažuje. „Máme přichystané plány na řadu vzdělávacích, dokumentárních a dětských pořadů, ale jsme limitováni legislativou a “fyzičnem„, když to řeknu prostě - počtem volných frekvencí,“ dodává Jiří Janeček.

Celé území republiky by mělo být pokryto digitálním signálem do konce roku 2011.