Prostředí webové sítě se rozrůstá již 20 let

Praha - Internetová technologie dálkového sdílení elektronických dat dnes slaví 20. výročí aktivního využití. Přitom prostředí pro zrod hypertextových stránek začalo vznikat již v 60. letech 20. století. Soustava propojených dokumentů, psána protokolem HTTP, se poprvé rozběhla na elektronické síti ženevské organizace pro jaderný výzkum (CERN).


Tamní fyzik Tim Bernes Lee hledal způsob, jak zlepšit sdílení informací mezi jednotlivými laboratořemi. 13. března 1989 napsal návrh prvního prohlížeče na světě. Název nové technologie se ustanovil však o něco později. „S tím názvem se setkáváme od roku 1990, kdy Tim s kolegou vypracoval pokročilý návrh, bylo to v prosinci 1990 a nový produkt nazval jako world wide web,“ uvedl šéfredaktor serveru lupa.cz Patrik Zandl.

Tim Berners-Lee , autor systému WWW:

„Naprosto zásadní bylo, že jsme to dali k veřejnému použití. Řekli jsme: za tuto technologii nemusíte nic platit."

S myšlenkou sdílení informací za pomocí hyperlinků přišel v 60. letech Douglas Engelbert, o dvacet let později Ted Nelson poprvé použil slovo hypertext. Na konci osmdesátých let se k otcům dnešního internetu zařadil i Lee. Jednoduché intuitivní ovládání přilákalo do sítě miliony lidí. Dnes si virtuální realitu internetu dopřává víc než 1 a půl miliardy uživatelů, tedy asi 23% celkové světové populace.