Viewegh: Snažím se víc žít a míň psát

Praha – Michal Viewegh napsal za dvacet let více než dvacítku knih. Jubilejní, dvacátou byl tak trochu bilanční Román pro muže, jehož filmová adaptace vstoupila v září do kin. Na podzim vyšla také Vieweghova knižní novinka – humoristický román Biomanželka. Nejprodávanější český žijící autor už pracuje na dalších textech, mimo jiné chystá pokračování svého deníku a také literární thriller, „temný obraz současné české společnosti“. A to i přesto, že se – podle svých slov – snaží v poslední době víc žít a míň psát.

„Píšu dvacet let a dvacet let slyším různé názory na tytéž knihy. Jeden čtenář mi řekne, že tahle kniha je moje očividně nejslabší, a druhý ji považuje za úplně nejlepší,“ říká Viewegh s tím, že z názorů na svá díla se už dávno snaží si těžkou hlavu nedělat. „Tady není moc lidí, nad jejichž názory bych vážněji přemýšlel. Většina novinových recenzí jsou pro mě bezcenné věci, to musím říct bez obalu,“ dodává.

Nadřazuji život nad psaní…

… Myslím, že bych mohl doložit, že nepatřím k takovým těm úplně sebestředným umělcům, kteří pro to tzv. umění obětují všechno. Já se snažím poslední dobou víc žít a míň psát.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Nejde si nevšimnout, že vztah mezi literárními kritiky a Michalem Vieweghem není dvakrát vřelý. Najevo jim to spisovatel dal mimo jiné i v knize Božský rok, v první části svého deníku, která vyšla v roce 2005. Pokračování chystá na jaro 2011. „Dal jsem si před pěti lety předsevzetí, že o kritice mluvit nebudu, a pět let jsem to dodržel. Předem přiznávám, že v deníku jsem to ale nevydržel, protože letos na podzim, kdy se sešla premiéra nového filmu a vydání nové knihy, jsem se dočítal tak neuvěřitelné věci, že jsem cítil potřebu to komentovat,“ přiznal Viewegh.

Téměř třetina jeho knih byla zfilmovaná, víceméně úspěšně, lépe řečeno: Návštěvnost kin byla obvykle poměrně vysoká, kritiky spíše vlažnější. Snad až s výjimkou filmového Případu nevěrné Kláry, který v rukou česko-italských tvůrců skončil fiaskem, na čemž se vzácně shodli diváci, kritici i Viewegh. „Nepovedl se, nemohl jsem k němu psát scénář. Filmy, u nichž jsem scénář psal, se mi logicky líbí víc a nesu za ně také odpovědnost,“ dodává.

Filmové adaptace prý nepovažuje za „brilantní díla“, ale má je rád „navzdory jejich chybám“. V současné době dokončuje další scénář – tentokrát původní, půjde prý o milostnou komedii. „Hodně fabuluji, neopisuji z vlastního života,“ odpovídá spisovatel na časté dotazy čtenářů, jak moc jsou jeho texty autobiografické. „Připouštím ale, že mnoho spisovatelů po čase zjistí, že nemůže najít jiný příběh než svůj vlastní a že všichni děláme variace na své příběhy, bezpochyby patřím k těmto typům autorů, kterým se lépe píše o tom, co znají.“

Jaké spisovatele čte spisovatel?

Čtu od šesti let a za tu dobu jsem přečetl stovky knih, u nichž jsem si říkal: Takhle bych to chtěl umět, takhle to nikdy umět nebudu. Takže mám vždycky problém vyjmenovat pět nebo deset nebo dvacet oblíbených autorů.

Letos jsem v anketě Lidových novin jmenoval Juliana Barnese, britského autora, kterého mám rád, jindy třeba Philipa Rotha nebo, abych zvolil něco lehčího, Stiega Larssona a jeho trilogii Milénium.

Napsat knihu mu trvá zhruba tři až čtyři měsíce. „Psal jsem v Románu pro muže, že nemám takový ten sicflajš amerických autorů, kteří napíšou knihy o pěti šesti stech stranách. Můžu to vydávat za vyjadřovací úspornost, ale obávám se, že jsem spíš příliš netrpělivý a příliš líný. Ale třeba deník bude mít skoro tři sta stránek,“ prozradil.

Deník ovšem není jedinou chystanou Vieweghovou knihou. Na podzim příštího roku by měl vyjít také literární thriller, na němž spolupracuje s novinářem Jaroslavem Kmentou – mimo jiné autorem knih Kmotr Mrázek o bývalém vládci českého podsvětí. „Možná by tento literární thriller nemusel být jen prvoplánově napínavou knížkou, ale mohl by být poměrně temným obrazem současné české společnosti, propojení politiky a zločinu,“ odhaduje Viewegh. A dodává: „Oproti Stiegu Larssonovi, který si vraždy ve Švédsku propojené s mafií a vyššími sférami politiky musel trošku vymýšlet, mám tu smutnou výhodu, že nemusím moc fabulovat.“

  • Miroslav Donutil a Vanda Hybnerová ve filmu Román pro muže zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1968/196788.jpg
  • Michal Viewegh při focení kalendáře Celé Česko čte dětem autor: Dita Pepe, zdroj: www.celeceskoctedetem.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1107/110698.jpg
  • Dívka, která kopla do vosího hnízda (2009, režie: Daniel Alfredson) - filmové zpracování třetího dílu knižní trilogie Stiega Larssona zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2177/217655.jpg