Tatíček britského rock'n'rollu válí, Cliff Richard vydá sté album

Londýn – Před jeho příchodem se hudba v Británii nedala poslouchat, prohlásil kdysi John Lennon na adresu Cliffa Richarda. Tato nesmrtelná britská pěvecká hvězda vydá 11. listopadu novou desku – stříbřitý kotouč s jeho jménem se na pultech objeví již posté. Se svou kapelou The Shadows se proslavil ještě před Beatles a byl to právě on, kdo mladé Brity naučil poslouchat rock'n'roll.

Cliff Richard natočil sté album (zdroj: ČT24)

Původním jménem Harry Rodger Webb si poprvé podržel kytaru v šestnácti letech a od té chvíle se muziky už nikdy nevzdal. Když v padesátých letech začínal v čele kapely The Drifters, asi sotva by si pomyslel, že bude v budoucnu jako první rocková hvězda pasován na rytíře samotnou britskou královnou. 

V šedesátých letech však Richarda a jeho The Shadows zastínili Beatles. Tradiční zvuk rock 'n' rollu se navíc změnil, a přestože ve skládání nikdy nepolevil, na další porci pořádné slávy si musel počkat až do rozpadu liverpoolských „Brouků“. 

Nepolevil ani ve svých dvaasedmdesáti letech, kdy svým fanouškům servíruje nové album The Fabulous Rock 'n' Roll Songbook. Novinka s pořadovým číslem sto by se podle prvních zvěstí měla vracet ke kořenům Richardovy kariéry. „Takto skládám poklonu všem umělcům, kteří vynesli rock'n'roll na přední příčky hitparád. Miloval jsem ho tehdy a miluji ho i teď,“ nechal se slyšet zpěvák.

Připomeňte si Move it, jednu z prvních autentických britských rock'n'rollových písní: