„Spartakiáda“ Arirang demonstruje kulturu a jednotu KLDR

Pchjongjang - Na sto tisíc cvičenců zaplavuje ode dneška živými obrazy pchjongjangský Stadion 1. máje, kde začala masová přehlídka Arirang. Hromadné umělecko-gymnastické představení, jehož základem jsou nejlepší korejské písně a národní tance, tam může sledovat až 150 tisíc diváků. Mnohem velkolepější varianta československých spartakiád se koná až do 30. září, a to každý den kromě neděle.

„Severokorejské představení je daleko výpravnější, lépe organizované a choreograficky na daleko vyšší úrovni, než byla československá spartakiáda,“ přibližuje pchjongjangské masové hry český velvyslanec v ČR Martin Tomčo. Vystoupení v několika dějstvích ilustrují historii korejského národa. Každé představení trvá přibližně hodinu a půl. Zpěv a tanec doplňují precizní dekorace a moderní světelné efekty.

Účel, který má představení splnit, je ale podle velvyslance velmi podobný účelu někdejších spartakiád u nás - demonstrovat schopnost organizovat masy v celé zemi a jednotu lidu a vedení země. „Spartakiáda v Koreji má ještě jeden význam, a to propagovat severokorejskou kulturu a umožnit získání cizí měny pro režim,“ doplnil Tomčo. Arirang úřady otevřely v posledních letech i zahraničním turistům. Vstupenku na masovou přehlídku nabízí cestovní kanceláře jako součást zájezdu.

Současná verze vystoupení vznikla v roce 2002 a od roku 2005 se pravidelně prezentuje v Pchjongjangu. 16. srpna 2007 se Arirang zapsal do Guinessovy knihy rekordů jako největší hromadné umělecko-gymnastické představení na světě.

Pro Pchjongjang pořádání her ale podle Tomča neznamená žádné zvýšené náklady. Organizátoři musí zajistit především pro každého cvičence jeho denní příděl jídla, což je 500 gramů rýže. „Druhou starostí je dostatečné osvětlení stadionu. Ale to se většinou řeší tím, že se vypne proud v některých odlehlejších čtvrtích,“ uvedl velvyslanec.