Plzeň vs. Ostrava: Vyhraje evropštější a kreativnější

Plzeň/Ostrava – Mezi Plzní a Ostravou zuří tichý boj o titul Evropské hlavní město kultury 2015. Vítězství bude sladké – přinese s sebou prestiž, peníze na rozvoj i zájem celé Evropy. Každý rok si ho užívají dvě města, každé z jiného členského státu. V Belgii už je rozhodnuto, titul připadl valonskému městu Mons, jedinému kandidátovi tamní soutěže, v Česku ale mají rivalové ring volný až do podzimu, kdy evropská porota rozhodne o vítězi.

Nový objekt pro galerii, nová divadelní budova i knihovna a proměna bývalého pivovaru v centrum designu i relaxační zóny podél nábřeží, to jsou některé z trumfů města Plzeň. Ostrava vyrukovala s Bílou knihou ostravské kultury, festivalem Kamera oko nebo sociálně-kulturním klastrem, který by v případě, že Ostrava titul získá, vyrostl na Černé louce. Jeho součástí by byla i galerie, hudební pavilon a koncertní síň.

Kulturní olympiáda má i svoje hymny – Západočeši povolali Dana Bártu, který jim na míru ušil Nebe nad Plzní. Ostravu doprovází místní bard Jarek Nohavica. K vítězství město ale nepotřebuje historické centrum nebo slavné rodáky. Podmínky jsou dvě - být evropský a kreativní.

Vymyslet, prokázat a vytvořit

„První kritérium, které je třeba splnit, nazýváme evropská dimenze, to znamená, jakým způsobem je město schopno zužitkovat svou identitu v evropském kontextu. Druhé kritérium zohledňuje participaci občanů, jejich přínos kultuře daného města,“ vysvětluje koordinátora soutěže Jacqueline Pacaudová.

Do boje o titul vedou města zkušení lídři. Za Plzeň se pere pořadatelka festivalu Tanec Praha Yvonna Kreuzmannová a ostravskému týmu velí producent Čestmír Kopecký. „Neexistuje rivalita ve smyslu kdo s koho, máme s Plzní korektní vztah a vážíme si jejích projektů. Rozhodne větší kvalita,“ říká k souboji o titul Kopecký.

Proč by mělo vyhrát naše město?

Yvonna Kreuzmannová: Minimálně proto, že Plzeň se už od 90. let věnuje kulturní politice a je vzorem pro řadu dalších měst. Zaslouží si titul nejen kvůli radnici, ale zvláště kvůli svým občanům, kteří se velmi zapojili do procesu připomínkování, jak by město mělo vypadat v roce 2015.

Čestmír Kopecký: Ostrava už byla kulturní evropské město ve 20. a 30. letech, ale pak přišla světová válka, vyhnání Židů, vysídlení Němců, socialismus, který do velké míry město zdevastoval. Myslím si, že Ostrava je na nejlepší cestě se vrátit do původní situace a že to potřebuje.

Ani Kreuzmannová nepovažuje soutěž za nějaký vražedný boj: „Vidím to úplně stejně. Města, která postoupila do druhého kola, jsou naprosto odlišná a bude, jak říká pan Kopecký, zcela záviset na kvalitě projektů, na tom, co se podaří vymyslet, prokázat a vytvořit.“

I když nebude smetana, budou projekty

Jde o hodně – prestiž, bonus 1,5 milionu eur a hlavně příliv turistů a s ním související příjmy do městské kasy. „Takzvaná Palmrova studie, která byla vypracována v roce 2004, ukázala, že kvůli tomuto titulu se ubytovalo ve městě o dvanáct procent více turistů a že v následujících letech výrazně stoupl celkový počet návštěvníků,“ potvrzuje Jacqueline Pacaudová.

I další studie z francouzského Lille prokázala, že díky aktivizaci obchodu a služeb se každé investované euro městu vrátí osmkrát. Které z měst nakonec slízne evropskou smetanu, se rozhodne 8. září.

Ostrava i Plzeň v případě něúspěchu rozhodně nechtějí od rozběhnutých nebo chystaných projektů upustit. „Plzeň schválila na deset let dopředu plán, v němž se veškeré zásadní investice do projektů budou realizovat v každém případě,“ přislíbila Kreuzmannová. „Ostrava vychází z toho, že je centrem velkého regionu a že to, co dělá, není jenom pro její vlastní potřeby. Nejdůležitější je, že se začalo hledat, co by mohla vytvořit, a že to má smysl. Pokud by nevyhrála, nesplní možná úkol tak rychle, ale je rozhodnutá jej splnit,“ uvedl i Kopecký.

Přečtěte si více o kandidátech i soutěži: