Píseň jako sdělení aneb Festival autorského šansonu

Praha - Pátý ročník hudebního festivalu se koná 24. října od 18 hodin ve Švandově divadle na Smíchově. Diváky čeká šestihodinový maratón hudby spojené s výraznými texty a osobitou interpretací účinkujících. Večerem provází Ester Kočičková, která se sama už zařadila do společnosti originálních šansonových tvůrců.

Dramaturgyně festivalu Věra Sailerová, Katka Šarközi a Trixi vybraly pro letošní ročník některá překvapivá jména. Takovým může být například jazzová zpěvačka Jana Koubková, o níž málokdo ví, že v poslední době se šansonu začala věnovat a ještě letos hodlá vydat šansonové CD.

Peppe Voltarelli je italský šansoniér, který k rockovému hudebnímu výrazu přiřazuje zajímavé drsně poetické texty a svým jižním energickým projevem dokáže strhnout každé publikum. „Zpívat šanson pro posluchače, kteří příliš nerozumí textu je těžké, ale velmi obohacující. Navíc moje písně častokrát postrádají příběh, jsou o pocitech a pak to sdělení je o to obtížnější. Proto se hlavně vyjadřuji přes rytmus a někdy až divadelní výraz, tomu rozumí každý,“ říká k vystoupením před českým publikem italský hudebník.

Kdo nezná písňovou tvorbu oblíbeného herce Jana Budaře, bude překvapen a potěšen. Jako by v ní ulpělo něco z brněnské nostalgie uctívaného Jana Bulise. Ema Márová se může stát pro někoho zjevením. Je to na pohled křehká dívka, česká herečka, která zpívá slovensky. Její písně nepostrádají příběh, její prezentace s doprovodnou skupinou evokuje kavárny či šantán a vytváří pocit pravé šansonové atmosféry. Sestry Steinovy jsou českému publiku už celkem známy a pro diváky Švandova divadla mají připravený průřez svou osobitou tvorbou. Naproti tomu, s čím přijde geniální bard Vladimír Merta, nelze v nejmenším předpovědět.

Ukrajinka Valentina Shuklina představuje klasický příklad baladického romantického, pro nás „ruského“ typu, který vzbuzuje pocity velikého prostoru a vzdáleností i rozporuplnosti „široké ruské duše“. „Vystudovala jsem skladbu a moje písničková tvorba začala zhudebňováním poezie. Později jsem začala zpracovávat vlastní, osobní témata, věčné lidské otázky, nahlížené mým osobním pohledem. Pokud se hudební stránky týká, jedná se o naprostý mix stylů, snažím se písňovou tvorbu rozvést tak, aby to byl spíše dramatický útvar,“ uvedla vlastní tvorbu písničkářka.

„Mě osobně Valentinina tvorba připomíná novodobé moritáty, nebo soudobý žalm. Je to něco tak silného, že i kdyby člověk nerozuměl ani slovo, tak se musí rozplakat, anebo si přinejmenším vzpomene na pět osudových zlomů ve svém životě a rozpláče se stejně,“ doplňuje charakteristiku tvorby Ukrajinky Ester Kočičková, která zároveň k programu uvedla, že se chystá velké překvapení v podobě prezentace nejmladšího českého šansonového talentu.

I letos bude sestřih z Festivalu autorského šansonu odvysílán Českým rozhlasem 3-Vltava.