Památky slaví svátek, mnohé s návštěvníky

Praha - Prohlídky jinak nepřístupných prostor, slevy na vstupném a doprovodné akce pro všechny věkové kategorie návštěvníků nabídne o víkendu řada památek po celé republice. Důvodem je Mezinárodní den památek a historických sídel, který připadá na neděli 18. dubna. Hrad Bezděz například v neděli otevře jinak nepřístupný ochoz gotické kaple, vodní hrad Švihov po oba víkendové dny zdarma ukáže doposud nepřístupný sál v severním paláci hradu a v sobotu budou mít lidé mimořádnou možnost nahlédnout do areálu Panského dvora v Ratibořicích na Náchodsku. Za symbolickou jednu korunu se budou moci návštěvníci v neděli podívat do všech přístupných objektů na pražském Vyšehradě, za nižší než obvyklé vstupné budou přístupné i pražské věže.

Návštěvníci objektů spravovaných Národním památkovým ústavem v Jihočeském kraji budou moci využít ve vybraných objektech recipročních vstupenek - za jednu navštívit dvě památky. V Českých Budějovicích bude zdarma zpřístupněno 12 památkových objektů, z toho poprvé vodárenská věž, která je nejvyšší v Jihočeském kraji. Pro školní děti budou připraveny procházky ulicemi města na téma středověk, renesance či baroko.

Mimořádné prohlídky připravil na sobotu kastelán zámku Červená Lhota v nedalekém kostele sv. Ottona v Deštné. Zájemci se od něj dozvědí o historii, architektuře a vybavení této sakrální památky. Běžně nepřístupná zámecká sklepení budou zdarma otevřena na zámcích v Jindřichově Hradci a v Dačicích a na hradě Landštejn je v sobotu od 14:00 do 16:00 připravena prohlídka sklepení s průvodcem. Při dobrém počasí bude zdarma zpřístupněna zámecká věž na zámku Hluboká. Na věž si budou moci vystoupat také návštěvníci hradu Rožmberk, pokud si koupí vstupenku na obě prohlídkové trasy. V Českém Krumlově bude zdarma zpřístupněna II. prohlídková trasa. Zámek v Třeboni je vyzdoben desítkami květinových aranžmá s dominujícími amarylisy. Celou sobotu tam bude květinový trh. V hrobce Schwarzenbergů je výstava smutečních vazeb.

Památky v Karlovarském kraji nechystají na nadcházející Mezinárodní den památek a historických sídel mimořádné akce pro veřejnost. Výjimkou je hrad a zámek Bečov, kde si v sobotu připomenou 25 let od objevení relikviáře svatého Maura - představena bude mimo jiné monografie o relikviáři. Ostatní památky v kraji budou otevřené jako obvykle.

Prohlídky moravského hradu Bouzov v sobotu i v neděli doplní oživlé historické postavy v kostýmech a soutěž pro děti. „Z obrazů vystoupí oživlé bytosti a doplní výklad průvodce. Budou to například bílá paní, svatý Jiří či svatá Alžběta. Pro děti jsme připravili kvíz, který zodpoví na základě výkladu,“ uvedla kastelánka Bouzova Zuzana Šulcová. Hrad Šternberk nabídne velký prohlídkový okruh za snížené vstupné. U základního vstupného lidé ušetří 40 korun, namísto 130 korun zaplatí jen 90 Kč. O celou stokorunu bude levnější rodinné vstupné, k tomu návštěvníci dostanou drobný upomínkový předmět.

Mezinárodní den památek a historických sídel se slaví vždy 18. dubna od roku 1984 z rozhodnutí UNESCO. Jeho letošním ústředním tématem je Dědictví zemědělské kultury. Tento den nabízí příležitost ke zviditelnění tématu kulturního dědictví pro nejširší veřejnost. Jedním ze smyslů akce je zdůraznit potřebu chránit a uchovat historické objekty.

Slevu pro své návštěvníky přichystalo také Muzeum hlavního města Prahy. Vstup do hlavní budovy na Florenci bude za deset korun a do Podskalské celnice na Výtoni korun pět. Do mezinárodního dne památek se neplánuje zapojit například Pražský hrad.

Akce jsou připraveny i ve středních Čechách. Například návštěvníci kláštera v Sázavě budou mít mimořádnou příležitost prohlédnout si gotickou věž kostela Panny Marie a sv. Jana Křtitele. Kapacita je omezená, prohlídku je třeba si dopředu rezervovat. Zámek v Mnichově Hradišti zpřístupní Zlatý salonek s výjimečnou štukovou výzdobou.

Bohatý program připravilo Regionální muzeum v Kolíně. Prohlídky jeho expozic v Kolíně, Českém Brodě a Kouřimi budou doplněny výkladem historiků a archeologů. Sobotní procházku ke kolínským památkám pak oživí tajuplné historky a vyprávění o pohnutých událostech královského města, které doprovodí skupina historického šermu Páni z Kolína. V neděli zahraje v kostele sv. Štěpána v Kouřimi písně české a evropské gotiky vokálně-instrumentální soubor dobových nástrojů Chairé. Kutnohorské České muzeum stříbra návštěvníky zve k nedělní prohlídce zvýhodněným vstupným. Na Hrádku je provede výstavou Zmizelá Kutná Hora její autor Aleš Pospíšil. Za symbolických pět korun se zase v neděli budou moci zájemci podívat do expozic Hornického muzea v Příbrami a Památníku Vojna v Lešeticích. Deset korun bude stát nedělní prohlídka Muzea Podblanicka ve Vlašimi a sobotní návštěva jeho pobočky v Benešově.