Oprava vily Tugendhat se oddaluje

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže rozhodl, že původní výběr v tendru na rekonstrukci vily Tugendhat byl v rozporu se zákonem. Město Brno musí na základě tohoto rozhodnutí znovu vybrat architekty, kteří k rekonstrukci památky zapsané na seznamu UNESCO připraví projektovou dokumentaci. Verdikt zatím není pravomocný, magistrát se může odvolat.

Podle rozhodnutí nesplnilo vítězné sdružení v čele s firmou Omnia podmínky soutěže. Radnice ji tak měla z výběrového řízení vyřadit. Zakázku by pak zřejmě získal architekt Jan Sapák a jeho kolegové, kteří skončili v tendru na druhém místě.

„Nové výběrové řízení by, podle rozhodnutí antimonopolního úřadu, mělo proběhnout do dvou měsíců. Společnost Omnia je z tohoto řízení již vyloučena. Architekt Jan Sapák prohlásil, že jsou schopni projekt na opravu předložit do dvou až tří měsíců. Ačkoli se jedná o jedinou českou památku moderního umění zapsanou na seznamu UNESCO, je opravdu ve velmi špatném stavu, nedávno tam např. praskla kanalizace, celková statika je narušena. S opravami se podle plánu města Brna mělo začít koncem letošního roku, což se bohužel jistě nestihne,“ informovala z Brna redaktorka ČT Iva Zigmundová.

Vila, která je na seznamu světového dědictví UNESCO a od roku 1994 patří městu Brno, čeká na generální opravu už několik let. Rekonstrukce se má týkat téměř všeho, včetně staticky narušených základů. Projekt stál město devět milionů korun. Důležité ale je, s jakou cenou za rekonstrukci jednotlivé týmy projektantů kalkulovaly. Omnia mluvila o 200 milionech Kč. Architekti Ludvík Grym, Jan Sapák a Jindřich Škrabal ale tvrdí, že by šly opravy zařídit levněji.