Ojedinělé filmové plakáty Jaroslava Fišera

Praha - Kino Světozor a Filmová galanterie Terryho ponožky pokračuje již šestým rokem v cyklu autorských výstav s názvem Zlatá éra českého filmového plakátu další, již čtrnáctou výstavou. Tentokrát se veřejnosti svými návrhy představí Jaroslav Fišer (1919 – 2003). Tento grafik, typograf a výstavní designér samostatně vytvořil 104 filmových plakátů, například k filmům Vlčí bouda, Malý velký muž, Sedm statečných či Hra o jablko, za který dokonce získal v roce 1976 cenu Stříbrný Hugo na Mezinárodním filmovém festivalu v Chicagu. Vytvořil také řadu dalších návrhů z oblasti užitého umění, mezi jinými i obálky knih a knižní ilustrace. Výstava potrvá do 31. října 2011.

Zcela poprvé je výstava plakátů doplněna i ukázkami z dalších prací, a to celkem 50 ukázek z knižní tvorby Jaroslava Fišera. Jeho knižní obálky patřily již od konce 50. let k tomu nejlepšímu, co v této oblasti užitého umění u nás vznikalo. Stejně jako filmové plakáty patřila i knižní výtvarná kultura v Československu k nejlepším na světě a dodnes jsou knihy z tohoto období předmětem obdivu a sběratelství. Jaroslav Fišer vytvořil nezaměnitelnou podobu mnoha edicím českých vydavatelství (Mladá fronta / Smaragd, Československý spisovatel / České básně a další). Spolu se Zdeňkem Seydlem, Liborem Fárou, Jaroslavem Švábem a dalšími patřil ke špičce tvůrců výtvarné podoby československých knih.

  • Jaroslav Fišer / filmový plakát zdroj: Terryho ponožky
  • Jaroslav Fišer / filmový plakát zdroj: Terryho ponožky

Československý filmový plakát je spolu s plakátem polským ve své kvalitě naprosto ojedinělým úkazem v celosvětovém kontextu vývoje moderního výtvarného umění. Autorské výtvarné plakáty v Polsku a Československu vytvářeli přední výtvarní umělci obou zemí a na rozdíl od západních zemí (kde filmové plakáty již od 50. let vyráběla reklamní studia a jejichž těžiště bylo ve fotografii herce) jde mnohdy o umělecká díla vysoké kvality.