Mimo provoz - řešení pro ty, kterým dá práci být v práci

Co všechno dovedou vymyslet zaměstnanci, znudění pracovní rutinou, během své polední pauzy? Naznačí novocirkusové představení Mimo provoz, inspirované projektem „Svoboda v práci“, který propaguje zdravější pracovní návyky.

Práce mimo provoz (zdroj: ČT24)

„Mimo provoz neotřelou cirkusovou formou ukazuje způsob, jakým dnes pracujeme, přemýšlíme o práci a jestli je možné dělat to, co nás dělá šťastnými, a kdo všechno v tom může nečekaně pomoci,“ uvedl k inscenaci její spoluautor a režisér Vít Neznal.

Odehrává se na veřejných záchodcích, místě, kde se scházejí zaměstnanci z okolních kanceláří a obchodů. Nikdo je neúkoluje, nesleduje a nemanipuluje s nimi. „Měl jsem pocit, že právě tohle nejzapadlejší místo by mohlo být tím, kde si začnou lidé plnit sny a žít, i když na to mají jen polední pauzu. Začnou tam komunikovat, vést dialog, poznávat lidi, kteří tam chodí - a něco se stane, něco se změní,“ doplnil Neznal. 

Představení je inspirované hnutím, které prosazuje svobodnější pracovní zařazení, a tím právě méně znuděných zaměstnanců. Jeho iniciátorem je Tomáš Hajzler, který se u hry Mimo provoz podílel na námětu. „Osm z deseti lidí nebaví práce, a zároveň třetinu života v práci trávíme. Myslíme si, že je důležité, abychom hledali svůj talent,“ domnívá se třetí z autorů představení Tamara Kováčová. 

„Francouzi mají pěkné pořekadlo: métro, boulot, dodo. Tedy že ráno vstaneme, jedeme do práce odpracovat osm hodin a pak jdeme zase spát. A mně se moc nepozdávalo, že bych měl takhle žít,“ doplnil Neznal.

Stejnou otázku řeší lidé všude na světě, i proto ve hře účinkuje mezinárodní obsazení. Premiéru měla inscenace Mimo provoz, která propojuje nový cirkus s pohybovým divadlem, o víkendu v pražském Klubu Mlejn. Reprízy chtějí autoři odehrát i na dalších scénách.