Královský letohrádek představuje malíře, který zasáhl Rudolfa II.

Rudolfa II. by jistě potěšila výstava na Pražském hradě. Návštěvníci tam uvidí kresby a rytiny italského malíře a rytce Parmigianina. Díla jednoho z předních představitelů evropského manýrismu patřila k císařovým oblíbeným. V Letohrádku královny Anny jich je sedm desítek.

Parmigianino se ve skutečnosti jmenoval Girolamo Francesco Maria Mazzola, v Itálii byl ale nazýván druhým Raffaelem. Právě z obrazů vrcholného renesančního umělce o generaci mladší malíř vycházel.

Brzy si nicméně našel vlastní styl. Maloval většinou náboženskou tematiku, nejen na objednávku papeže. Nad skicami trávil týdny, aby gesta svých postav zachytil co nejvěrněji. Nevynechal jediný záhyb šatů. „Pro zábavu schovával do portrétů nečekané postavy,“ upozorňuje sběratel umění a kurátor výstavy Francesco Augusto Razetto. Například v jednom z vystavených děl skrývají vlasy portrétovaného mladíka linii ženského těla.

Parmigianino / Portrét mladého muže s vousem
Zdroj: Správa Pražského hradu

Výstava představuje kompletní sérii malířových kreseb, poprvé mimo Itálii je k vidění zpodobnění Máří Magdaleny, jež maže Kristovi nohy. Z šestnácti grafik, které Parmigianino vytvořil, v letohrádku chybí jen jedna.

Amor a alchymie

Parmigianino byl také velký ctitel alchymie. Jeho pokusy se rtutí ho ovšem rozptylovaly od malování, své zakázky proto často nedokončil. Zálibu v alchymii a umění měl s malířem společnou císař Rudolf II., i když osobně se tito dva muži nepotkali. Panovník se narodil až dvanáct let po výtvarníkově smrti. 

Jeho tvorbu nicméně obdivoval, jak dokládá i vystavený obraz Amora vyřezávajícího si luk. Toto Parmigianinovo dílo si prý Rudolf II. zamiloval. „Císař obraz koupil ve Španělsku, byl ale hodně poškozený. Po převozu do Prahy ho svěřil Josephu Heintzovi staršímu, aby ho restauroval. Ten se do něj také zamiloval a vytvořil jeho kopii,“ připojil Razetto k dílu i příběh.

Výstava děl malíře Parmigianina na Hradě (zdroj: ČT24)

Většina Parmigianinových obrazů dnes visí v nejslavnějších obrazárnách světa. Dvě největší fresky zdobí baziliku svaté Marie v malířově rodné Parmě. V Letohrádku královny Anny jsou shromážděny práce z veřejných i soukromých sbírek. Prohlédnout si výstavu, jejíž součástí jsou i rytiny malířů, kteří se Parmigianinem inspirovali, lze do 24. června.