Dvořákova Praha stopuje „svého“ skladatele. Začala v Lužanech

Lužany - V den 172. výročí narození skladatele Antonína Dvořáka rozezněla zámeckou kapli v Lužanech ouvertura festivalu Dvořákova Praha. Slavnostnímu zahájení od letoška předchází koncert na mimopražském místě, který je se slavným českým komponistou spojen.

Do Lužan Dvořák často jezdil, k místu ho vázalo přátelství s architektem, stavitelem a mecenášem Josefem Hlávkou, pro něhož zkomponoval Lužanskou mši. Tu pořadatelé festivalu zvolili pro program předehry letošního ročníku. „Dvořákova díla jsou rozměrná, Lužanská mše je ale komornější dílo, původně jen s doprovodem varhan,“ podotkl ke skladbě David Beveridge, americký muzikolog žijící v Česku. Ve své práci se zaměřuje právě na Dvořáka a je také hostem festivalu. Mše v Lužanech zazněla v přednesu souboru Ensemble Inégal a v doprovodu varhaníka Vladimíra Roubala.

Koncertem založila Dvořákova Praha novou tradici série nazvané „Po stopách Antonína Dvořáka“. V dalších ročnících zavede posluchače do míst, kde skladatel tvořil i odpočíval.

První tóny patří Alici Weilersteinové

„Pravé“ zahájení šestého ročníku se odehraje 10. září v Rudolfinu, sídle České filharmonie. Ta v čele s šéfdirigentem Jiřím Bělohlávkem koncertuje společně s americkou violoncellistkou Alisou Weilersteinovou. Koncert si ve zpožděném přenosu můžete poslechnout také na ČT art (od 20:25).

Na programu je Dvořákův koncert pro violoncello a orchestr. „Když jsem se tento koncert naučila, bylo mi dvanáct. Vždycky k němu budu mít zvláštní náklonnost, nejen kvůli těmto skoro dětským zážitkům, ale proto, že je to jedno z mistrovských děl koncertní literatury vůbec,“ poznamenala ke skladbě Alisa Weilersteinová. Během večera zazní také Beethovenova 7. symfonie a také Adagio ze 3. symfonie letošního jubilanta Krzysztofa Pendereckého, který se slavnostního zahájení osobně účastní. Větu Adagio uvede Česká filharmonie v autorské interpretaci pro smyčce ve světové premiéře.

Alisu Weilersteinovou je možné slyšet ještě o den později, 11. září na recitálu v Pražské křižovatce, kde vystoupí pouze za doprovodu pianisty Iva Kulhánka. Na stejném místě vystoupí v programové řadě recitálů i houslista Julian Rachlin. Do 20. září Dvořákova Praha nabídne také Verdiho Rekviem v katedrále sv. Víta, kde Českou filharmonii povede šéfdirigent Metropolitní opery Fabio Luisi, Basilejský komorní orchestr, pekingský orchestr Beijing Symphony Orchestra, recitál klavíristy Jevgenije Kissina či pěvce Adama Plachetky. Závěrečný koncert obstará Německý symfonický orchestr Berlín s polským klavíristou Rafalem Blechaczem.