Do Pardubic přijde jaro až na podzim

Festival Pardubické hudební jaro se uskuteční na podzim (zdroj: ČT24)

Festival Pardubické hudební jaro museli pořadatelé v březnu zrušit doslova pár dní před začátkem. Jako u mnoha jiných kulturních akcí zasáhla do plánů opatření proti koronaviru. Nakonec se dvaačtyřicátý ročník přece jen, byť s omezeným programem, uskuteční, místo na jaře ale bude znít klasická hudba ve východočeském regionu na podzim.

„Na festivalu měli účinkovat umělci z Číny, Německa, Itálie, Slovenska. Zahraniční vystupující jsme ale nahradili českými, protože nevíme, jaké možnosti budou na podzim,“ upozornil na jednu ze změn umělecký ředitel a dramaturg festivalu Josef Krečmer.  

Pořadatelům se také podařilo do podzimní nabídky zařadit jen část koncertů z festivalového programu. Na sedm z nich mohou posluchači zajít do Pardubic, dalších osm hostí jiná východočeská města. Zbývající z původně plánovaných šestadvaceti koncertů se uvedení dočkají až v příštím ročníku.

Opožděný zahajovací koncert bude 8. září poctou houslím a houslistům. V doprovodu Komorní filharmonie Pardubice se na jednom pódiu sejdou virtuosové Václav Josef Špaček, Marie Hasoňová a Matteo Hager.

Eben v Labyrintu srdce a Lustigova Kantáta

Už o tři dny dříve zve festival na předehru do chrudimského kostela. Večer inspirovaný 350. výročí narození Jana Amose Komenského nese název vypůjčený z díla tohoto významného evropského myslitele: Labyrint srdce. Textem coby poutník provede Marek Eben, předčítání doprovodí varhanní part od jeho otce, skladatele Petra Ebena, v interpretaci Michaely Káčerkové. 

„Z dalšího programu mě osobně velmi oslovuje večer s názvem Kantáta, který se odehraje v synagoze v Heřmanově Městci. Je to jeden ze dvou programů věnovaný holocaustu. Arnošt Lustig napsal ve svém životě jedinou báseň – Kantátu. Dramaturgicky jsem ji propojil s Bachovou kantátou Ich habe genug. Účinkovat bude Jiří Lábus, Vilma Cibulková, Vilém Udatný a komorní soubor Barocco sempre giovane,“ připojil další pozvánku Josef Krečmer.

Zakoupené vstupenky zůstávají v platnosti na posunuté termíny v roce 2020 i 2021.