David Jařab připravil komedii o šílenství Antonina Artauda

Ústí nad Labem - Činoherní studio v Ústí nad Labem večer představí novou hru o divadelníku z generace prokletých básníků Antoninu Artaudovi s podtitulem Malá komedie o velkém šílenství. S ústeckým souborem ji nastudoval umělecký šéf končícího Divadla Komedie David Jařab.

Pět mužů a jedna dívka zpřítomní na jevišti postavu básníka, režiséra a divadelního teoretika Artauda, který žil v letech 1898 až 1948. Jeho raná tvorba byla ovlivněna surrealismem, po roztržce se surrealistickou skupinou se zaměřil hlavně na divadelní tvorbu. Založil vlastní Divadlo krutosti a popsal i svůj teoretický pohled na moderní divadlo.

Svého času byl Artaud i filmovým herecem, ztvárnil například postavu mnicha ve slavném Utrpení Panny orleánské Carla Theodora Dreyera. V polovině 30. let odjel do Mexika, kde se účastnil náboženských rituálů mexických Indiánů. Po návratu do Francie u něj propukla duševní nemoc, před smrtí strávil devět let v psychiatrické léčebně, kde nadále psal své texty, které vyvolávají otázky po nejasné hranici mezi genialitou a šílenstvím.

Antonin Artaud
Zdroj: ČT24/Isifa/Album

Na motivy událostí, které se staly a také nestaly

„David Jařab hru pojímá jako groteskní kabaret na motivy událostí, které se Antoninu Artaudovi staly, ale také nestaly, událostí, které si zaznamenal, ale také nezaznamenal, a nabízí otázky ohledně náhledu na dílo jedné z nejzajímavějších osobností moderního umění,“ popsala tajemnice divadla Jaroslava Kamešová.

Artaud ovlivnil mimo jiné básníka Allena Ginsberga, dramatika Samuela Becketta, divadelníka Petera Brooka a skupinu The Living Theatre anebo filozofy Jacqua Derridu či Gillesa Deleuze. Česky Artaudovo dílo vydává nakladatelství Herrmann a synové v překladech Ladislava Šerého.

David Jařab od roku 2002 pracuje jako režisér, umělecký šéf a kmenový autor pražského Divadla Komedie. Jeho celovečerní snímek Vaterland - Lovecký deník z roku 2004 získal ocenění Český lev za výtvarný počin v českém filmu. Dále natočil film Hlava-ruce-srdce.

V hlavní roli inscenace se představí Matúš Bukovčan, dále hrají Jan Plouhar, Jiří Maryško a Anna Fišerová. Na jeviště se vracejí i bývalí členové souboru Činoherního studia Jiří Černý a Stanislav Majer. Kostýmy pro hru vytvořila Jana Hauskrechtová a hudbu napsal Petr Haas.