Česká televize na podzim vypustí Rapla a poletí na Měsíc

Seriál Rapl se vrací k postavě detektiva Kuneše známého z Cirkusu Bukowsky, historická sága Já, Mattoni vypráví příběh muže, který je ochotný dosahovat svých cílů i za cenu fatálních selhání v osobním životě, a Doktor Martin dále řeší bizarní lékařské případy i každodenní strasti sousedů. Česká televize představuje podzimní program.

„V nadcházející sezoně uvedeme výpravnou historickou ságu, vyzkoušeli jsme si takzvaný spin-off, kdy jsme v novém seriálu osamostatnili postavu policisty Kuneše známou z oceňovaného Cirkusu Bukowsky, a pokračujeme druhou řadou Doktora Martina. Přičemž česká adaptace je už nyní velmi vysoce ceněna i autory originálního formátu. Představíme také tři původní formáty okrajovějších žánrů, tedy satiru, sitkom a skečový pořad,“ zve diváky generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Seriál Rapl se vrací k postavě detektiva Kuneše známého z Cirkusu Bukowsky a otevírá třináct nových kriminálních příběhů. V hlavní roli se objeví Hynek Čermák, pro nějž, po zmiňovaném Cirkusu Bukowsky a dvoudílném filmu Gangster Ka, půjde už o třetí spolupráci s režisérem a scenáristou Janem Pachlem. „Když někomu píšete roli na tělo, je to pro vás mnohem snazší, víc mu vidíte do hlavy,“ říká Jan Pachl a dodává: „Nechtěli jsme, aby byl Rapl černobílý, ale aby se do něj, kromě krimi příběhů, dostal i kus z osobního života postav a humor.“

„S Honzou Pachlem jsem se potkal při natáčení jeho filmu Gangster Ka, kde jsem hrál neuvěřitelného padoucha. V Raplovi ale hraju šéfa policie, který má snad svatozář,“ říká představitel další seriálové role Alexej Pyško a uzavírá: „Rapl je akční, krásný, lidský, dojemný a vtipný projekt. Vzniklo něco mimořádně zajímavého.“

Výpravná historická sága Já, Mattoni se odehrává v průběhu šedesáti let bouřlivého devatenáctého a začátku dvacátého století. Optikou stárnoucího Heinricha von Mattoniho vypráví příběh muže, který je ochotný dosahovat svých cílů i za cenu fatálních selhání v osobním životě. Seriál režiséra Marka Najbrta není jenom složitým propletencem rodinných vztahů, je také obrazem tehdejší doby a její společnosti. Hlavní postavu svérázného podnikatele ztvárnili Alois a David Švehlíkovi.

„Je to možná klišé, ale pro mě role Mattoniho byla skutečně velká herecká výzva. Právě proto, že je to postava velmi plastická a rozporuplná,“ říká David Švehlík. Marek Najbrt jej doplňuje: „Hlavním důvodem, který mě přiměl tuhle práci přijmout, byl jednoznačně scénář. Myslel jsem si, že přečtu jednu, dvě epizody a celou věc s klidným svědomím odmítnu. Přečetl jsem jich rovnou sedm a nestačil se divit, jak mě příběh pohltil.“

Uznávaný chirurg Martin Elinger v první řadě seriálu Doktor Martin opustil Prahu a přestěhoval se do beskydského Protějova, kde místo složitých operací řešil bizarní lékařské případy i každodenní strasti místních obyvatel. Ve druhé řadě rodinného seriálu se Miroslav Donutil vrací v roli na první pohled arogantního a protivného obvoďáka v obleku. „Líbí se mi, jak se postava Martina Elingera vyvíjí. Je skvěle napsaná v tom smyslu, že je to takový neurvalec a obhroublík, ale maskuje tím to, že se brání vůči okolí, a spoustu situací zkrátka jinak řešit neumí,“ říká Miroslav Donutil.

Kosmo letí na Měsíc, Nádraží dává přednost železnici

Komediální cyklus Kosmo podle scénáře Tomáše Baldýnského vypráví příběh českých kosmonautů a jejich letu na Měsíc. Ten začíná ve chvíli, kdy se ukáže, že všemi zapomenutý a důkladně vytunelovaný státní projekt je kvůli hrozbě likvidační pokuty od EU nutné dotáhnout, a to až po triumfální moment, kdy národ u svých půllitrů bez dechu sleduje přímý přenos z přistání našich zlatých hochů (a jedné dívky) v cílové destinaci. Hlavními hrdiny Kosma je čtveřice nekompetentních kosmonautů, kteří se připravují na let ve zchátralém výcvikovém středisku, ale i ministr se svým tajemníkem, již letu zajišťují podporu.

Na obrazovky se vrací také Marta a Věra. Na dvě hrdinky čekají další divoká dobrodružství v nevyzpytatelné kancelářské džungli, kde se pokusí, vyzbrojeny pouze svým intelektem a sešívačkou, zdolat nová úskalí ve světě slevových serverů. „S tvůrčím týmem Marty a Věry jsme si během první série tu zdánlivě nesourodou trojici hlavních hrdinů dost oblíbili a měli jsme pocit, že postupem času získáváme trochu víc půdy pod nohama v u nás dosud ne zcela probádaném žánru sitkomu,“ říká o pokračování seriálu jeho scenárista Petr Kolečko.

Další novinka podzimní sezony Nádraží představí asi padesátku postav v podání Ondřeje Sokola, Martina Fingera, Igora Chmely, Michala Suchánka a Richarda Genzera. „Je to taková unikátní sonda do české duše. Začínáme právě na nádraží, protože to je místo, kde se shlukuje mnoho lidí, ale máme v plánu časem obsáhnout i jiné sféry, nastěhovat se do škol, k policii, do televizí. A protože jsme dali dohromady skupinu nás, pěti výjimečných herců, tak si všechny ty postavy hrajeme sami,“ říká herec a režisér Ondřej Sokol. „Nádraží je složeno z jednotlivých skečů, ale jsou tam i linky, které procházejí celým seriálem, například láska. To je občas tak dojemné, že i já sám u toho sem tam uroním slzu,“ dodává.

Na programu se objeví také oceňovaná seriálová tvorba ze zahraničí, třeba Zlatými glóby ověnčený seriál Ve jménu vlasti, dánská kultovní sága Vláda nebo pokračování nejpopulárnějších britských seriálů posledních let Panství Downton a Pan Selfridge.

Populární taneční show StarDance oslaví v roce 2016 deset let od chvíle, kdy se poprvé objevila na obrazovkách České televize. V rámci výročí je připraveno nejedno taneční překvapení. Samozřejmě nebude chybět deset nových osobností, které se svými profesionálními tanečníky vstoupí do boje o titul královny či krále tanečního parketu.

StarDance
Zdroj: ČT

Česká televize dále chystá šest premiérových cestovatelských cyklů a šest pořadů o české společnosti. Vedle nových řad úspěšných formátů se tak na obrazovce objeví například příběhy zásadních objevů českých vědců, portréty našich známých i neznámých filantropů, putování po stopách rodu Habsburků nebo jízda po českých ekofarmách.

Sedmidílný seriál Nahoru a dolů Hedvábnou stezkou zprostředkuje výstupy dvou skialpinistů při jejich osmiměsíčním putování po velehorách tyčících se podél starověké Hedvábné stezky. Za hranice Česka zamířilo také putování Trabantem z Austrálie do Asie. Dvanáctidílný seriál Dana Přibáně popisuje doposud nejnáročnější půlroční expedici tohoto cestovatele.

Novou řadou pokračují publicistické formáty Český žurnál a Pološero. „Tentokrát zavítáme do českého zdravotnictví, pražského podzemí, mezi úředníky, do vězení i do ložnic, kam se z chlívků přestěhovala prasátka,“ říká kreativní producentka Jana Škopková. Český žurnál se věnuje uprchlické krizi, islamizaci Evropy i česko-čínským vztahům.

Osmnáct televizních premiér dokumentů od předních českých tvůrců budou mít letos na podzim možnost zhlédnout diváci druhého programu. Filmy od Heleny Třeštíkové, Olgy Sommerové, Petry Nesvačilové, Evy Tomanové, Šárky Maixnerové nebo Viktora Polesného poběží od září na ČT2 díky cyklu Dokumentární nebe. „Kromě portrétů významných osobností nabídneme také díla, která se zabývají nejrůznějšími formami překonávání vnějších i vnitřních limitů, nebo dokumentární pohledy na vybrané dějinné události,“ říká ředitel programu Milan Fridrich.