Česká kulturní koncepce pro EXPO 2010 je kreativní

Praha – Organizátoři doprovodných programů pro světovou výstavu EXPO 2010 odhalili koncepci, která podle nich sleduje především požadavek originality, kreativnosti, modernost zpracování a také exkluzivitu. Většina prezentovaných pořadů i děl vznikla přímo pro Expo a na této akci se uskuteční jejich světová premiéra. Výjimku, která potvrzuje pravidlo, tvoří uvedení baletní choreografie Jiřího Kyliána na Janáčkovu Symfonietu, neboť se jedná o ojedinělou, originální a světově proslulou záležitost. Při tvorbě koncepce jednotlivých programů byla zásadní informace, že se bude jednat o opravdu doposud největší akci v historii Expa.

Prvním cílem zájmu organizátorů bylo propagovat především hlavní pavilon, aby návštěvníci byli přímo vtaženi do jeho prostor, což by měly podpořit všechny doprovodné akce, které budou průběžně probíhat po celou dobu trvání Expa. Hlavní dramaturgická myšlenka byla představit Českou republiku jako moderní zemi, která se dokáže chlubit svou kreativitou, originálností nápadů, hravostí, ale i hrdostí.

Základní pilíř tvoří 5 velkých výtvarných výstav, které obsadí prostory v hlavním pavilonu. Pro další akce je určen nový prostor Multimedia Hall, který vzniká v jeho těsné blízkosti. Zde se budou prezentovat drobnější akce od menších výstav přes divadelní a hudební představení až po originální módní přehlídky.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

Hlavní pozornost organizátorů se pochopitelně soustředí na 17. května, kdy je naplánován Český národní den. Jeho režisér Michal Caban upozornil na to, že cílem je ukázat především kulturní žánrovou pestrost. Tzv. kulturní koktejl by měl návštěvníky vtáhnout do naší kulturní kuchyně, kde se vaří z ingrediencí hudby, tance, divadla, multimédií a kořením je originalita spojená s kvalitou.

Spojovacím prvkem českého kulturního menu bude soubor pouličního divadla V.O.S.A. 30 až 35 umělců vytvoří podle Jakuba Vedrala z agentury Art Prométheus, jakýsi živý plakát, který prochází skrz žánry. Obsáhne každodenní průvody areálem i drobnější představení před naším pavilonem až po hravé kreace umělců, jež by měli zabavit čekající lidi před hlavním vchodem.

Svůj prostor dostane i prezentace českého designu, kdy 10 vybraných předních designérů z různých výtvarných kategorií zpracovalo zadané téma. Organizátorům šlo především o to, pojmout design z hlediska filosofického, hovořícího v širším kontextu než národním. Pod celkovým názvem Archiv zázraků se nacházejí originální díla zpracovávající lidskou zkušenost i jednotlivé vzpomínky, aby dokázala pozvednout um, a tím lidský život.

Kromě výtvarné scény, hudby a baletu se na Expu bude prezentovat i moderní kreativita, zhmotněná především v projeketu Metropolis, který do prostor čínského areálu přinese umění street artu. Pro tento účel vznikne desetimetrová zeď, kterou svým originálním pojetím uchopí mladí streetartoví umělci z České republiky.

Mimořádný projekt by měl také přiblížit českou literaturu. Společně s centrem Franze Kafky vznikla výstava, která návštěvníkům z celého světa představí spisovatele ve spojení s Prahou. Ojedinělá prezentace čeká také jednoho z našich největších současných spisovatelů Arnošta Lustiga, kterému v době Expa vyjde čínský překlad knihy a který na světovou výstavu přijede osobně.

Mediálně zviditelněná myšlenka tunové kapky českého zlata bude nakonec přeci jen realizována. Ovšem v trochu jiné dimenzi, než bylo původně plánováno. Kolik zlata nakonec kapka pojme, bude součástí návštěvnické soutěže, a tak konkrétní číslo nebylo zveřejněno.

Programy, které vesměs exkluzivně vznikají pro EXPO 2010, budou mít světovou premiéru v Číně, ale organizátoři doufají v jejich otevřenost, přenositelnost a zajímavost tak, že po skončení budou pokračovat dál při různých domácích i mezinárodních příležitostech.

Přehled doprovodných programů k české expozici:

    týdny české kultury a umění, výstava o Opičím králi

    - 17. května - český národní den

    - 30. května až 20. června - výstava Metropolis - street art

    - 12. až 21. července - prezentace českých regionů

    - 8. až 31. srpna - týdny českého designu, výstava Archiv zázraků

    - 4. až 19. září - týdny českého umění - Arnošt Lustig, výstava o Kafkovi

    - květen, srpen, říjen - pouliční divadlo V.O.S.A.