Benátky nabídnou program, jaký vždycky chtěly

Benátky - Program 68. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Benátkách slibuje, že zastíní poněkud nevýrazné loňské vydání. O Zlatého lva bude letos soutěžit 23 filmů, ve všech případech půjde o světové premiéry. Do hlavní nesoutěžní sekce byl tentokrát vybrán i jeden český snímek. Nejstarší filmová přehlídka se uskuteční od 31. srpna do 10. září.

Na nedostatek hvězdných jmen si tentokrát pořadatelé nemusejí stěžovat. Na Lidu se představí přední filmové osobnosti jako George Clooney, David Cronenberg, Abel Ferrara, William Friedkin a Roman Polanski - ten ovšem jen svým filmem, protože kvůli nevyřešeným problémům s justicí nemůže přijet. „Mrzí mě, že nemůže svůj film představit osobně. Až ho uvidím, musím mu říct, jak moc se mi jeho snímek líbí. Určitě tu způsobí senzaci,“ odhaduje umělecký ředitel festivalu Marco Müller.

Festivalový program zahájí už zmíněný George Clooney. Ve středu večer předvede své nové politické drama The Ides of March (Březnové idy), ve kterém také hraje jednu z hlavních rolí spolu s Philipem Seymourem Hoffmannem, Ryanem Goslingem a Paulem Giamattim.

Marco Müller, umělecký ředitel festivalu: „Dali jsme dohromady program, jaký jsme vždycky chtěli. Své filmy uvedou ti nejznámější režiséři i herci.“

Soutěžních filmů bude 23, název jednoho z nich zachovávají pořadatelé v tajnosti jako překvapení. Lví podíl v soutěži patří Spojeným státům, odkud je jich pět. Počítaje v to i koprodukce je čtyřmi filmy zastoupena Itálie a třemi Francie, Británie a Německo. Silnou sestavou čtyř filmů se představuje Asie. Už předem budí pozornost hongkongský Číňan Johnnie To, který festival obeslal svým novým filmem Life Without Principle (Život bez zásad).

V Benátkách startuje mezinárodní filmový festival (zdroj: ČT24)

K dalším se zájmem očekávaným dílům patří vedle Březnových id například Ferrarův 4:44 Last Day On Earth (4:44 Poslední den na Zemi), Polanského Carnage (Masakr) a adaptace špionážního románu Johna Le Carrého Tinker, Tailor, Soldier, Spy (Kotlář, krejčí, voják, špion). Jde o britsko-německou koprodukci v režii Švéda Tomase Alfredsona.

Řada filmů je nabita hvězdami - jen ve snímku Stevena Soderbergha Contagion (Nákaza) například hrají Matt Damon, Kate Winsletová, Marion Cotillardová, Jude Law a Gwyneth Paltrowová, takže obecenstvo a zvědavci na Lidu se mají na co těšit.

Velká jména se objevují i v nesoutěžní programu. Jsou to v prvé řadě Madonna, která v roli režisérky uvede svůj druhý film W.E. o Američance Wallis Simpsonové, kvůli níž v roce 1936 abdikoval britský král Eduard VIII., a Al Pacino se svou Wilde Salome.

Al Pacino je také jedna ze dvou osobností, o jejichž ocenění na festivalu je rozhodnuto předem. Dostane cenu, kterou dotuje švýcarský výrobce luxusních hodinek Jaeger-LeCoultre a která se uděluje filmaři, jenž významným způsobem ovlivnil moderní kinematografii. Druhým je italský režisér Marco Bellocchio, který dostane Zlatého lva za celoživotní dílo.

O cenách v hlavní kategorii rozhoduje porota s čele s americkým režisérem Darrenem Aronofským. Nový držitel Zlatého lva bude znám 10. září. Zařadí se po bok některých z nejpřednějších osobností filmové historie, které si toto nejvyšší benátské ocenění odvezly v minulosti. Jde třeba o Luise Bunuela, Akira Kurosawu, Michelangela Antonioniho a Luchina Viscontiho.

Alois Nebel
Zdroj: ČT24/ČT

V roce 1947, kdy se nejvyšší ocenění jmenovalo Velká mezinárodní cena, ho dostal snímek československého režiséra Karla Steklého Siréna podle románu Marie Majerové s Marií Vášovou v hlavní roli. Takový úspěch český film letos nezopakuje, v soutěži totiž není zařazen žádný. Na prestižní přehlídce v hlavní nesoutěžní sekci se ale bude promítat filmová adaptace komiksuautorů Jaroslava Rudiše a Jaromíra 99 Alois Nebel.