Baladrán je Osobnost. Výtvarnému umění loni uhranul nejvíc

Praha – Zbyněk Baladrán získal cenu Osobnost roku za nejvýznamnější umělecký počin roku 2014. Jednačtyřicetiletého Baladrána ocenila porota za sérii menších výstav v Česku i v zahraničí. V první desítce oceněných se letos objevili ještě Avděj Ter-Oganjan, Michal Kalhous, Krištof Kintera, Milan Grygar, Václav Girsa, Marek Meduna, Vratislav Karel Novák (in memoriam), Petr Kvíčala a Lenka Vítková.

Jedna z výrazných postav současné výtvarné scény není veřejnosti příliš známá, ačkoliv je její záběr široký. Baladrán vystudoval dějiny umění na Filozofické fakultě Karlovy univerzity a je jedním ze zakladatelů a kurátorů prostoru pro současné umění Tranzitdisplay. S Vítem Havránkem se podílel na výstavě Monument Transformace, tedy tříletého výzkumného projektu sociální a politické transformace. Svá díla prezentuje jako neustálé „hledání souvislostí mezi minulostí a její konstrukcí ve vztahu k převládajícím epistemologickým vzorům“.

„Baladránovy instalace a videoeseje jsou na jedné straně vizuálně neokázalé, na druhé velice promyšlené a precizně komponované. Pokud si divák k jeho dílům nalezne cestu, otevře se mu myšlenkově bohatý svět plný nečekaných vazeb a asociací a zneklidňujících otázek o naší současnosti,“ uvedla na Baladránovu adresu šéfredaktorka portálu Artalk.cz Silvie Šeborová. Ten spolu s časopisem Art&Antiques a Galerií výtvarného umění v Chebu udílení ceny organizuje.

Zbyněk Baladrán / Asociace a emoce
Zdroj: ČT24/Zbyněk Baladrán

Výtvarník si pozornost odborníků přitáhl samostatnými výstavami v Mnichově, ve francouzském Delme nebo i v Praze. Vedle toho byl jedním z kurátorů skupinové výstavy Zpráva o výstavbě vesmírného modulu v newyorském New Museum. Jako architekt expozice se podílel i na řadě muzejních výstav - od přehlídky Zbyňka Sekala v Západočeské galerii v Plzni přes výstavu Josef Váchal: Magie hledání v Galerii hlavního města Prahy až po aktuální výstavu Brněnský Devětsil v Moravské galerii v Brně.

  • Vítěze vybírá desetičlenná porota, v níž zasedli kurátoři a teoretici umění různých generací, kteří vedle Prahy působí v Ostravě, Zlíně, Brně, Ústí nad Labem nebo Českých Budějovicích. „V posledních letech pozorujeme, že porotci si příliš nevšímají velkých přehledových výstav a spíše hledají akce, které jsou v nějakém smyslu inovativní,“ říká šéfredaktor Art&Antiques Jan Skřivánek.