Veterinární správa zadržela zapáchající ryby

Praha - Několik tun závadných rybích výrobků nepustila v uplynulých dnech na trh Státní veterinární správa ČR (SVS). V jednom případě se jednalo o pstruhy z Turecka, ve druhém o tresčí játra v konzervách vyrobených v Polsku. Turecké rybky vykazovaly netypický zápach i barvu, tresčí játra zase obsahovala přílišné množství dioxinu. Podle veterinářů bude zboží vráceno nebo zlikvidováno. O závadných výrobcích dnes informoval mluvčí SVS Josef Duben.

Zásilka více než čtyř tun zmrazených tureckých pstruhů netypické barvy šířila nevábný zápach. Také laboratorní vyšetření dusíkatých látek prokázalo, že ryby nebyly čerstvé. Zboží se buď vrátí tureckému vývozci, nebo bude zlikvidováno v kafilérii, uvedl Duben. Případ řeší Krajská veterinární správa pro Jihočeský kraj.

Podobný osud čeká zásilku 2,7 tuny polských tresčích jater v konzervách. Tresčí játra budou vrácena dodavateli nebo odstraněna v asanačním podniku. Při testech bylo podle Dubna zjištěno 1,5násobné překročení limitu dioxinů a látek s dioxinovým účinkem. Přestupek šetří veterinární správa pro Středočeský kraj.