Úrok z italské dluhu na rekordu, euro nejslabší od začátku roku

Milán/Londýn - Euro se dnes poprvé od ledna propadlo pod psychologicky důležitou hranici 1,3 USD. Dolů ho tlačí přetrvávající obavy z dluhové krize v eurozóně. Investoři spekulují o tom, že ratingové agentury by mohly v brzké době snížit ratingy dalších členských zemí eurozóny. Obavy o budoucnost eura nezmírnila ani dnešní aukce italských pětiletých dluhopisů. Úrok vystoupal na nový rekord.

Italská vláda dnes prodala pětileté dluhopisy v hodnotě tří miliard eur (zhruba 77 miliard korun). Úrok stoupl na 6,47 procenta z 6,29 procenta na předchozí srovnatelné aukci. Dostal se tak na nejvyšší úroveň od vzniku eurozóny.

Objem prodeje italských cenných papírů dosáhl horní hranice cílového rozpětí dvě až tři miliardy eur. Analytička Annalisa Piazzaová ze společnosti Newedge Strategy nicméně uvedla, že poptávka mírně zaostala za očekáváním. Itálie v poslední době omezila objemy svých dluhopisových aukcí v reakci na tlaky na finančním trhu.

Itálie má v absolutním vyjádření nejvyšší dluh ze zemí eurozóny. Z hlediska výše deficitu však k největším hříšníkům nepatří. V letošním roce počítá se schodkem 3,8 procenta, což je pod 4procentním unijním průměrem. Itálie se snaží šetřit od léta, úspory ovšem podvázaly její růst. Prorůstové reformy navíc dál zůstávají v nedohlednu.

Nicolas Spiro, šéf Spiro Sovereign Strategy

„Itálie platí velmi vysokou cenu na úvěrové důvěryhodnosti za německý tlak na větší fiskální disciplínu v eurozóně.“

Odbory se kvůli italským úsporám navíc obávají sociálních bouří. „Vidíme před sebou rizika sociální exploze,“ uvedla šéfka největších italský odborů Susanna Camussová. Pnutí ve společnosti podle ní narůstá mimo jiné kvůli důchodové reformě, která nebyla nezbytná, a dalším opatřením, která podvazují kupní sílu a zhoršují situaci na trhu práce.