Tlustý: Nomura v arbitráži dokázala neochotu ze strany státu

Praha – Podle bývalého ministra financí Vlastimila Tlustého, který se v roce 2006 dohodl na kompromisním vyrovnání státu s japonskou finanční skupinou Nomura kvůli prodeji IPB, stála za prohranou arbitráží zejména neochota státu reagovat na iniciativu nového vlastníka, který se pokoušel finanční tíseň IPB řešit. Tlustý v pořadu Hyde Park ČT24 vysvětlil, že po polovině 90. let, kdy se většina českých bank vlivem skokově nastavených úvěrů dostala do finančních potíží, jim stát nabídl podporu, tehdy třetí největší tuzemské bance však podobnou pomoc odmítl poskytnout.

„Česká republika prohrála s Nomurou arbitráž, neboť druhá strana prokázala, že všem ostatním bankám stát pomohl. V době privatizace IPB v roce 1998 již bylo známo, že už má velké problémy. Nový majitel se pokusil situaci řešit a státní orgány na jeho iniciativu vedoucí k záchraně banky nereagovaly. Toto jsou hlavní důvody - stát tomuto investorovi nepomohl,“ uvedl Tlustý.

Japonská Nomura převzala banku v roce 1998. Když byla na IPB uvalena v roce 2000 nucená správa a banka přešla pod kontrolu ČSOB, požadoval vlastník za údajně zmařenou investici 40 miliard korun. Vláda podle Nomury porušila dohody o ochraně investic a Nomura za to požadovala nejdříve 40, poté až 70 miliard korun. ČR naopak v jiné arbitráži po Nomuře požadovala 111 miliard korun jako náhradu škody, kterou Nomura údajně způsobila tím, že se podílela na krachu IPB. Z několikaletého sporu nakonec vzešla oboustranná dohoda, podle které český stát zaplatil 3,6 miliardy korun.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Smlouva prošla kvůli snaze spor urychlit

Z dokumentů ministerstva vyplývá, že tím ČR ušetřila na náhradách vůči Nomuře až 17 miliard korun. Japonská společnost podle Tlustého nižší částku přijala kvůli tomu, aby se vyvarovala dalších průtahů v soudním procesu. „Ta smlouva byla výhodná, neboť pozice ČR ve chvíli, kdy ji podepisovala, byla naopak velmi nevýhodná. V létě roku 2006 se bohužel prohrála rozhodující arbitráž, která byla o hledání viníka zodpovědného za škody. Když arbitráž určila, že viníkem nehody je náš stát, situace už byla jasná. Buď uzavřete dohodu, která zredukuje výši pravdy, nebo v budoucnu zaplatíte 25 až 50 miliard,“ dodal Tlustý.

„Jsme rádi, že se nám konečně podařilo dosáhnout řešení té dlouhé kauzy, které je přijatelné pro obě strany,“ prohlásil tehdy šéf vyjednávacího týmu Nomury Sadeq Sayeed. V červnu 2008 bylo oznámeno, že ČR bance jako odškodnění kvůli prohrané arbitráži zaplatí asi 3,6 miliardy korun, které v červenci 2008 Nomuře odeslala.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24