Stane se rušení daní z benzínu novým trendem?

Brusel - Drahá ropa a indukované rostoucí ceny pohonných hmot trápí motoristy a sekundárně i celou ekonomiku všude na světě. Drahý benzín tak vstupuje do agendy novinářů a především mezi zájmy politiků. Ti v otázce vidí perspektivní politický kapitál a předhánějí se s návrhy řešení situace. Je přece třeba nějak umlčet protestující autodopravce, rybáře nebo zemědělce. Třeba tím, že se přestane benzín a nafta danit.

S odvážným návrhem předstoupil před evropské auditorium francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Vyzval k dočasnému zrušení daně z přidané hodnoty na palivo. Eurokomisař pro měnové a hospodářské otázky Joaquín Almunia ale Sarkozyho nápad utnul v zárodku. S odvoláním na dohodu z Manchesteru z roku 2005, kde se unie zavázala, že nepřistoupí k žádným daňovým změnám, které se týkají pohonných hmot, odmítl podobné úlitby voličům.

Sarkozy svým interview pro rozhlasovou stanici RTL vyvolal poprask v celé unii. „Pokud bude cena ropy dál růst, neměli bychom DPH z paliv pozastavit?“ zeptal se řečnicky. Podle něj by takové opatření nejen pomohlo lidem, které rostoucí ceny paliva zatěžují, ale zároveň by zpomalilo růst spotřebitelských cen, který trápí velkou část Evropské unie a stává se hrozbou pro celou evropskou ekonomiku.

Šance na prosazení takového návrhu jsou v unii ale minimální. Ke změnám v daňové oblasti je potřeba jednomyslnost, což znamená, že se na nich musí shodnout všech 27 členských států EU bez výjimky. „Nebojím se, že jsem sám, kdo by viděl konec daní na pohonné hmoty jako nereálný,“ vzkázal však Sarkozy.

Minimálně jednoho sympatizanta našel francouzský prezident v českém stínovém ministrovi průmyslu Milanu Urbanovi. Ten sněmovně chce předložit návrh na snížení daní, a to buď DPH nebo spotřebních daní. Daň tvoří cenu benzínu i nafty téměř z poloviny, je jedna z nejvyšších v Evropě. Ministerstvo financí však se snižováním nepočítá.

Evropská unie se rovněž obává, že by dočasné zrušení výběru DPH u pohonných hmot bylo špatným signálem pro země produkující ropu. Podle mluvčího Evropské komise Ferrana Espunyho by to znamenalo, že producenti ropy mohou nadále „hnát“ ceny ropy vzhůru bez větších zábran. „To je v podstatě velmi špatný signál, který rozhodně nechceme vyslat,“ dodal.