Španělsko si půjčuje nejdráž od zavedení eura

Oslo - Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings předpovídá španělské ekonomice neradostnou budoucnost, a to se také do velké míry promítlo do výnosu desetiletých státních dluhopisů. Ty dosáhly výnosu 6,82 procenta, což je nejvyšší výnos španělských dluhopisů od zavedení eura. Zároveň Fitch snížila hodnocení finanční spolehlivosti osmnácti španělských bank. Navázala tak na pondělní snížení ratingu dvou největších bank v zemi a zhoršení hlavního úvěrového ratingu země o tři stupně v minulém týdnu. Na situaci reagují i akciové trhy, ty asijské se ze strachu z vývoje v eurozóně propadly.

Nejvyššího výnosu od dob zavedení eura dosáhly španělské desetileté státní dluhopisy, když se výnos vyšplhal na 6,82 procenta. Takovýto nárůst je důsledek trendu zvyšujících se nákladů španělské vlády na půjčky. Výnos dluhopisu s desetiletou splatností, který je klíčovým vodítkem pro náklady vlády na obsluhu dluhu, vzrostl proti pondělku o 0,30 procentního bodu. Za klíčovou pro únosnost nákladů na půjčky se považuje hranice sedmi procent, nad níž musely o mezinárodní finanční pomoc v nynější dluhové krizi eurozóny požádat Řecko, Irsko a Portugalsko. 

Nepříznivý vývoj pokračuje druhým dnem poté, co počáteční euforie z dohody o pomoci španělským bankám v pondělí rychle vyprchala a ceny dluhopisů a akcií začaly opět klesat. Na nové rekordní maximum se dostaly náklady pojištění španělských dluhopisů proti nesplacení. 

Španělské dluhopisy (zdroj: ČT24)

Paul Zemsky z ING Investment Management o Španělsku

„Půjčují si stále více peněz, pro ekonomický růst ale nedělají nic.“

Mezinárodní agentura Fitch Ratings snížila rating 18 španělských bank

Trh se za současné situace vysokého výnosu z dluhopisů bojí dopadu plánu sanace bank na schopnost Madridu získávat peníze k refinancování svých dluhů na trhu. Situaci navíc zhoršilo odpolední snížení ratingu 18 španělských bank agenturou Fitch. Ta navázala na pondělní snížení ratingu dvou největších bank v zemi Santander a BBVA a zhoršení hlavního úvěrového ratingu země o tři stupně v minulém týdnu. 

Do hledáčku agentury Fitch se dostaly banky CaixaBank, Bankia či Banco Popular Español. Fitch dodal, že k rozhodnutí ho přiměla změna výhledu ekonomiky. Španělsko má nově zůstat v recesi nejen celý letošní rok, ale i v příštím roce. Původně agentura čekala, že v roce 2013 bude ekonomika mírně oživovat.

Zpráva agentury Fitch:

„Instituce ovlivněné dnešní ratingovou akcí jsou čistě domácí banky. Tudíž jejich kapacita tvorby příjmů, rizikový profil, přístup k financím a náklady na financování jsou velmi citlivé na vývoj španělské ekonomiky a její trh s bydlením.“

Finanční trhy
Zdroj: ČTK/AP Photo/Michael Probst

Fitch minulý týden snížil úvěrový rating Španělska o tři stupně na BBB s negativním výhledem, což znamená, že v dohledné době se může rating dále zhoršit. Další agentura Standard & Poor's v dubnu snížila španělský rating na BBB+, zatímco agentura Moody's jej má stále ještě v „áčkové“ kategorii na stupni A3. I u těchto agentur však má Španělsko negativní výhled. 

Finanční trhy se přesouvají od Španělska k Řecku

Finanční trhy si vedle Španělska teď hodně všímají i vývoje v Řecku. Tam se budou v neděli konat opakované parlamentní volby a jejich výsledek může předurčit odchod Řecka z eurozóny. Ratingová agentura Moody's Investors Service minulý týden uvedla, že pokud by Řecko z eurozóny skutečně odešlo, mohlo by to ohrozit i samotnou existenci eura. V takovém případě by agentura prý sáhla ke snížení ratingu řady členských zemí eurozóny.

Evropské trhy sice ještě dopoledne byly chvíli v minusu, od té doby jsou už ale jenom v plusu. Posilují aktuálně o půl procenta. Nejlépe jsou na tom veřejné služby a telekomunikace. Naopak nedaří se technologiím, pojišťovnám a výrobcům automobilů. I zde se však projevuje nervozita ze situace ve Španělsku a Itálii.