Slevy na sociálním pojištění mají zachránit hůře placená místa

Praha - Od začátku srpna jsou v platnosti slevy na sociálním pojištění zaměstnanců. Jedno z nejnákladnějších protikrizových opatření by mělo českým podnikům ušetřit peníze a zachránit až 70 tisíc pracovních míst. Slevy, které platí zpětně od začátku roku 2009, by měly podniky motivovat, aby místo propouštění raději snižovaly mzdy.

„Slevy jsou směřovány zejména na lidi s nižšími příjmy a s nižším vzděláním, protože to je v době krize skupina lidí, která přichází o práci nejčastěji,“ říká místopředseda ODS Petr Nečas, podle kterého by mohly slevy zachránit 50 až 70 tisíc pracovních míst.

Slevy však mají i odvrácenou stranu mince, kterou je výpadek příjmů státního rozpočtu. Státní kasa, jejíž schodek už dnes dvojnásobně převyšuje deficit naplánovaný na celý rok, může podle odhadů přijít až o 18 miliard.

Reportáž Jiřího Böhma (zdroj: ČT24)

Petr Kužel, prezident Hospodářské komory ČR:

„Finanční úspory pro podniky v době krize plně podporujeme. Firmy budou mít více peněz na lidi.“

Firmy dostanou od srpna až do konce příštího roku slevu za každého zaměstnance, který vydělává pod 27 tisíc hrubého měsíčně. Čím méně zaměstnanec vydělává, tím větší slevu podnik dostane. Za zaměstnance s minimální mzdou ušetří firma 631 korun měsíčně, u pracovníka s platem 21 tisíc je sleva pouze dvě stě korun.



Jen slevy nestačí, záleží i na zakázkách

Zejména prohlášení větších podniků ovšem optimismus mírní. Pokud nebudou mít dostatek zakázek, místa ani tak neudrží. „Určitě ušetříme na nákladech, nebude to ale pro nás zásadní argument, proč si v době krize ponechat zaměstnance,“ říká mluvčí společnosti Siemens Petr Sedláček. „Škoda Auto v současné době vypočítává kolika zaměstnanců se tato úleva bude týkat, ale nepředpokládáme, že to bude mít výrazný vliv,“ říká mluvčí mladoboleslavské automobilky Jaroslav Černý.


Podle analytika UniCredit bank Pavla Sobíška však slevy mohou místa zaměstnancům za určitých podmínek opravdu zachránit. „Pokud podniky vyhodnotí nedostatek zakázek jako dočasný a přidají k pomoci ze strany státu i vlastní úsporná opatření,“ vysvětlil pro dnešní Hospodářské noviny.