Saúdský ministr ropného průmyslu: ceny ropy podpoří světovou ekonomiku

Abú Zabí – Arabští členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) si stojí za rozhodnutím, že organizace nesníží těžbu ropy. Saúdský ministr ropného průmyslu Alí Nuajmí a účastníci ropné konference vyzvali všechny distributory k lepší spolupráci a apelovali na ně, aby svou těžbu v zájmu stabilizace cen nezvyšovali. Podle Nuajmího podpoří nynější stav růst světové ekonomiky.

„Jsem přesvědčen, že situace na ropném trhu se zlepší,“ řekl saúdský ministr ropného průmyslu Alí Nuajmí. Podle zástupců Saúdské Arábie, Spojených arabských emirátů a dalších zemí na ropné konferenci v Abú Zabí je však nezbytné zachovat jednotný přístup a ponechat těžbu ropy na současné úrovni. Podle něj aktuální ceny ropy naopak pomohou k růstu světové ekonomiky a tím pádem i k poptávce po ropě, což povede k oživení cen. Současně nízké ceny omezí investice do nových zdrojů, tak se nárůst produkce zpomalí v budoucnu sám. Šéf OPECu Abdalláh Badrí předpověděl, že se ceny ropy oživí do konce druhého čtvrtletí příštího roku.

Saudská Arábie je o nutnosti neměnit kvóty na těžbu přesvědčena natolik, že by neomezila produkci, ani kdyby ji snížily země mimo OPEC. „Pokud chtějí svou těžbu omezit, pak to vítáme, my ji ale nesnížíme, rozhodně ne Saúdská Arábie,“ řekl Nuajmí. Za původce prudkého propadu cen pak označil spekulanty na trhu a špatnou spolupráci OPECu právě s jinými producenty. Nízká cena ropy má dopadnout hlavně na ty, kteří mají s těžbou spojené vysoké náklady, což země kolem Perského zálivu nejsou. „Nejlepší pro všechny bude, když budou těžit nejefektivnější producenti,“ uvedl Nuajmí.

Podpora ekonomiky, nebo boj s břidlicí?

Neochota snížit produkci ropy vede samozřejmě ke spekulacím, že za tím stojí politické a ekonomické vztahy. OPEC se prý má snažit jednak zastavit prudký vzestup těžby břidlicové ropy v USA a jednak potrestat Írán a Rusko za jejich podporu režimu Bašára Asada v Sýrii. Moskva si postavení u OPECu navíc zhoršila, když počátkem tisíciletí slíbila snížit produkci v koordinaci s kartelem, slib ale nedodržela a svůj vývoz naopak zvýšila.

O tom, že OPEC ponechá svůj celkový limit pro těžbu ropy beze změny na 30 milionech barelů za den, rozhodli zástupci organizace před měsícem. Ceny ropy, které už od léta klesaly, tak pokračovaly v sestupu. Nyní se cena ropy Brent pohybuje kolem 60 dolarů za barel, téměř 50 procent pod červnovými maximy a na minimech za pět a půl roku.