Proste za déšť v Indii, jinak bavlněné oblečení zdraží

Bombaj - Indičtí zemědělci mají důvod k radosti. Po dlouhém období sucha konečně dorazily do země silné deště, které mají pozitivní vliv na úrodě bavlny. Nutno zdůraznit, že Indie je druhým největším producentem bavlny na světě. Nyní může konečně obnovit zásoby vyčerpané kvůli loňské špatné úrodě. Právě klesající zásoby bavlny a rostoucí poptávka vyhnaly cenu této komodity na 15letá maxima.

Vlnu indických záplav z jara 2010 vystřídalo sucho, a teprve začátek letošního roku přinesl déšť. I přes nepříznivé počasí jsou indičtí zemědělci spokojeni. „Déšť úrodě bavlny hodně pomohl a plantáže opět kvetou. Už i plevel, který se rozmnožil během sucha, není tak markantní a celková rekultivace bavlny probíhá skvěle,“ říká zemědělec Satish Shiradkar.

„Na začátku současné sezony byly určité tendence k suchu, ale potom se situace výrazně zlepšila a v tomto roce by Indie měla mít rekordní produkci bavlny,“ netají se optimismem Boris Tomčiak, analytik společnosti Colosseum. Cena bavlny se v současnosti pohybuje okolo 140 centů za váhovou libru. Ani větší klimatické změny by ji neměly srazit.

Vysoké ceny bavlny (zdroj: ČT24)

Ľuboš Mokráš, analytik České spořitelny

„Cena je nahoru tažena tím, že byla v loňském roce špatná úroda v Pákistánu a navíc jsou obrovské záplavy v Austrálii. Takže to, že v Indii je lepší úroda, nebude mít na cenu žádný vliv.“

Podle analytiků by měla bavlna i letos patřit k nejdražším komoditám. Pro české spotřebitele to znamená nepříliš příjemnou predikci, že si za bavlněné oblečení budou muset letos připlatit.

Pole s bavlnou
Zdroj: ČT24/Wikipedia