Případ Parmalat před italským soudem

Praha/Miláno - Italský soud se dnes zabývá největší evropskou finanční aférou z posledních let. Skandál vypukl kolem potravinářské společnosti Parmalat koncem roku 2003, když byla v účetnictví firmy odhalena zpronevěra v hodnotě zhruba 13 miliard dolarů. Teprve vyšetřování prokázalo, že firma celá léta udržovala zdání úspěšného podniku jen díky dlouhodobým účetním podvodům.

Na dnešním procesu v Miláně budou předvolány čtyři velké mezinárodní banky. Jde o americké banky Citigroup, Morgan Stanley a dále o švýcarskou UBS a německou Deutsche Bank. Předvolání souvisí s manipulováním s kurzy burzovních cenných papírů.

„Dnes je tu otázka, jak mohly banky půjčovat tolik zadluženému podniku. Zakladatel a bývalý prezident Calisto Tanzi dostával jednu půjčku za druhou,“ uvedla zpravodajka ČRo 1 Věruňka Lunardi. Poškozenou stranou je nový Parmalat, ale také více než 35 000 lidí, kteří často na radu bank vložili do bondů své celoživotní úspory jen týdny či měsíce před krachem.

Různé výroční zprávy společnosti byly také falšované, Calisto Tanzi a jeho pravá ruka Fausta Tonny našli dokonce i zahraniční ratingové agentury, které jim stvrzovaly zisky. Získali i revizory, kteří nad zprávami zavírali obě oči. „Ratingová agentura Deloyd, která schvalovala falešné bilance Parmalatu je údajně ochotná uhradit 6 procent nominální hodnoty bondů investorům, kteří investovali maximálně deset tisíc,“ říká Věrunka Lunardi. Žádné velké tresty se v tomto případě vyměřovat nebudou, v soudním procesu se bude jednat hlavně o finanční náhradu škody.

Veřejnost se o podvodech v Parmalatu poprvé dozvěděla právě v prosinci 2003, kdy podnik připustil, že neexistuje účet u Bank of America na Kajmanských ostrovech, na němž měly být téměř čtyři miliardy eur.


Parmalat, který byl a nadále zůstává jednou z nejvýznamnějších potravinářských firem v Itálii, působil prakticky po celém světě. Kvůli účetním podvodům bylo však vedení firmy nuceno v prosinci 2003 vyhlásit bankrot. Po restrukturalizaci v roce 2005 se ale firma dokázala z nesnází vymanit a vrátit se dokonce na milánský akciový trh.